Varhaiskasvatuksen opettajien kokemuksia ammatillisesta toimijuudesta isossa ja pienessä päiväkodissa - Venäläinen, Suvi (My University, 2022)
Tässä laadullisessa tutkimuksessa tarkasteltiin varhaiskasvatuksen opettajien kokemuksia ja näkemyksiä ammatillisesta toimijuudesta erikokoisissa varhaiskasvatusyksiköissä. Ammatillisella toimijuudella kuvattiin muun muassa varhaiskasvatuksen opettajien työssä vaikuttamisen mahdollisuuksia, työkäytänteiden kehittämiseen osallistumista ja ammatillisen identiteetin neuvottelua. Tutkimuksen tavoitteena oli nostaa esille varhaiskasvatuksen opettajien ääni siitä, minkälaisia kokemuksia heillä on ammatillisesta toimijuudestaan omassa työssään päiväkodissa. Tutkimuksessa vertailtiin ison ja pienen varhaiskasvatusyksikön opettajien kokemuksia ammatillisesta toimijuudesta omassa työssään. Tutkimus oli laadullinen tutkimus ja aineisto kerättiin teemahaastatteluiden avulla syksyllä 2021.Tutkimusaineisto kerättiin haastattelemalla viittä varhaiskasvatuksen opettajaa, jotka olivat koulutustaustaltaan kaikki päteviä varhaiskasvatuksen opettajia. Haastattelut toteutettiin yksilöhaastatteluina pandemiatilanteen mukaan joko etänä tai paikan päällä. Aineisto analysoitiin teorialähtöisellä sisällönanalyysimenetelmällä. Tutkimuksen tulokset kertoivat ammatillisen toimijuuden ilmenevän varhaiskasvatuksen opettajien työssä vaikuttamisena; erityisesti oman ryhmän ja tiimin asioihin vaikuttamisena, mutta myös koko työyhteisötasolla. Ammatillinen toimijuus ilmeni lisäksi kuulluksi tulemisena työyhteisössä ja johtajan kanssa sekä osallistumisena päätöksentekoon työyhteisössä. Työkäytänteiden kehittämisenä ammatillinen toimijuus näyttäytyi erityisesti uusien ideoiden kokeiluna, innovatiivisuutena sekä osallistumisena ja vaikuttamisena työyhteisön työkäytänteisiin. Omien työkäytänteiden kehittämisenä ammatillinen toimijuus havainnoitiin esimerkiksi kouluttautumisen muodossa. Ammatillisen identiteetin neuvottelu oli yksi ammatillisen toimijuuden ilmenemismuodoista ja se osoittautui tuloksissa erityisesti työn mielekkyyden ja merkityksellisyyden sekä omien arvojen mukaisen työskentelyn näkökulmasta. Pienen ja suuren päiväkodin opettajien kokemusten vertailussa tämän tutkimuksen tulosten puitteissa pienessä päiväkodissa työskentelevät kokivat vahvempaa ammatillista toimijuutta kuin suuressa päiväkodissa työskentelevät opettajat. Tutkimuksen tulokset olivat linjassa aiemman tutkimuskirjallisuuden kanssa rikastaen varhaiskasvatuksen opettajien kokemuksia ammatillisesta toimijuudesta työssään.
Keywords: varhaiskasvatuksen opettaja, ammatillinen toimijuus, ammatillinen identiteetti, teorialähtöinen sisällönanalyysi