Öljyn hintajousto Suomessa - Kariniemi, Jussi (fi=Turun yliopisto. Turun kauppakorkeakoulu|en=University of Turku. Turku School of Economics|, 2017)
Tutkielmassa selvitetään mitkä asiat vaikuttavat öljyn hintaan ja miten hinnan muutokset ovat vaikuttaneet sen kulutukseen Suomessa vuosina 1980 – 2014. Tutkielman tavoitteena on laskea, mitkä ovat öljyn hinta- ja tulojoustot Suomessa vuosina 1980 -2014. Tutkielmassa kuvataan myös, öljymarkkinoiden erityispiirteitä ja mitkä historialliset seikat ovat vaikuttaneet öljyn tuotannon muutoksiin ja sitä kautta hintaan. Öljy on edelleen maailman talouden ja Suomen kannalta erittäin merkittävä energialähde. Maailman öljyvarantojen on todettu keskittyneen poliittisesti tasapainottomien valtioiden alueille, jolla on ollut merkittäviä vaikutuksia öljyn huoltovarmuuteen. Öljy on fossiilinen polttoaine, joten se ei tule kestämään loputtomiin, jos kulutus säilyy ennallaan tai nousee. Öljynkulutus aiheuttaa myös merkittäviä päästöjä, joka osaltaan vaikuttaa ajattelutapaamme öljynkulutuksesta ja tulevaisuuden näkymistä. Voidaan kuitenkin todeta vielä 2016 luvulla, että maailman ja Suomen talous on edelleen öljyriippuvainen. Öljyn hinnan muutoksilla on siis merkittäviä vaikutuksia talouden toimintaan sekä lyhyellä-, että pitkällä aikavälillä. Jos öljyn hinta nousee merkittävästi, on sillä merkittäviä vaikutuksia öljyn tuojavaltioiden kauppataseeseen. Polttonesteiden hinnan noustessa myös esim. lentolippujen hinnat nousevat jollakin aikavälillä. Lisäksi öljyn hinnan kohoamisella saattaa olla vaikeasti arvioitavia vaikutuksia, kuten inflaation kiihtyminen. Tutkielmassa selvitetään miten öljyn hinnan muutokset ja tulotason muutokset ovat vaikuttaneet sen kulutukseen Suomessa. Öljyn hinta- ja tulojoustoja tutkitaan käyttämällä osittaisen sopeutuksen mallia. Malli on suosittu menetelmä tutkittaessa öljyn hinta- ja tulojoustoja. Mallin mukaiset hintajoustot todettiin olevan lyhyellä aikavälillä hyvin joustamattomat ja pitkällä aikavälillä hieman enemmän joustavat. Tulojoustojen todettiin olevan lyhyellä aikavälillä jokseenkin joustavat ja pitkällä aikavälillä lähellä yksikköjoustavaa. Tuloksen ovat linjassa aikaisemman tutkimuksen kanssa. Johtopäätelmissä todettiin, että öljyn hintajousto on hyvin joustamatonta lyhyellä aikavälillä. Johtopäätös on hyvin intuitiivinen sen suhteen, että öljyn kulutusta on hyvin vaikea vähentää lyhyellä aikavälillä, koska esim. työmatka-autoilua kun on vaikea vähentää lyhyellä aikavälillä. Todettiin myös, että öljy on muuttunut enemmän joustavaksi nykypäivänä, kuin mitä se on ollut historiassa. Lisäksi tutkimuksessa haluttiin selvittää, miten Suomen korkea polttonesteiden verotus on vaikuttanut sen kulutukseen. Tulokseksi saatiin, että verotus on vaikuttanut sen kulutukseen, mutta ei niin paljon kuin voisi kuvitella.