Farmakogenetiikasta apua käytännön lääkärille - Tornio Aleksi (Finland, 2025)
Farmakogenetiikka tutkii perinnöllisten erojen vaikutusta lääkehoitojen tehoon ja turvallisuuteen. Farmakogeneettisen testauksen tavoitteena on löytää yksittäiselle potilaalle suurimmalla todennäköisyydellä sopivin lääke tai annos. Käytännössä kliinisessä työssä on siirrytty yksittäisten geenien tutkimisesta farmakogeneettisiin paneelitutkimuksiin, joista saatava tieto on hyödynnettävissä myöhemminkin potilaan hoidossa. Farmakogenetiikalla on merkitystä useille laajasti käytetyille lääkkeille, kuten antitromboottisille lääkkeille, kipulääkkeille, masennuslääkkeille ja lipidilääkkeille. Paras hyöty farmakogenetiikasta saadaan, kun tieto voidaan hyödyntää silloin kun lääkehoitoa ollaan aloittamassa. Farmakogenetiikan käyttö tullee tulevaisuudessa lisääntymään merkittävästi, joten lääkkeen määrääjän on hyödyllistä tutustua farmakogeneettisiin suosituksiin erityisesti niiden lääkkeiden osalta, joita työssään käyttää.