Kuluttajien sitouttaminen videosisällöin sosiaalisen median brändiyhteisöissä - Vaissalo, Mikko (My University, 2020)
Kuluttajien sitouttaminen on ollut viime vuosina keskeinen teema markkinoinnin alalla. Samaan aikaan sosiaalisen median korostuva merkitys on johtanut videosisältöjen määrän hurjaan nousuun. Videosisällöt kattavat jo 80 % kuluttajien internet-liikenteestä ja tätä ilmiötä yritykset pyrkivät hyödyntämään eri sosiaalisen median brändiyhteisöissä. Aikaisempi tutkimus on tuottanut alustavaa ymmärrystä brändiyhteisöjen roolista kuluttajien sitouttamisessa. Tiedetään myös, että online-videoita käytetään laajasti sosiaalisen median brändiyhteisöissä osana kuluttajien sitouttamista. Aikaisemman tutkimuksen pohjalta ei kuitenkaan ymmärretä miten online-videot auttavat kuluttajan sitouttamisessa brändiyhteisöjen kontekstissa. Näin ollen tämän tutkimuksen tarkoituksena on tutkia, miten online-videoita voidaan käyttää kuluttajien sitouttamiseen sosiaalisen median brändiyhteisöissä. Tutkimus on toteutettu kvalitatiivisena tutkimuksena ja analyysimenetelmänä toimii temaattinen analyysi. Aineisto kerättiin asiantuntijahaastatteluilla. Tämän tutkimuksen tulokset osoittavat, että online-videoilla voidaan parantaa kuluttajien sitoutumista kaikilla sitoutumisen tasoilla. Sosiaalisen median brändiyhteisöt ovat olennaisessa osassa online-videoiden sitoutuvuuden saavuttamisessa, sillä brändiyhteisöissä ajan myötä tapahtuva kehittyminen ja muutos vaikuttaa merkittävästi myös online-videoihin. Parhaimmillaan online-videot toimivat brändiyhteisöjen sisältötyypeistä parhaiten, tuottaen yritykselle useita positiivisia lopputulemia, kuten halutun brändimielikuvan kasvua, myynnin kasvua tai laadukkaamman asiakasdatan kertymistä. Tutkimuksen kautta on saatu lisää tietoa online-videoiden hyödyntämisen haasteista ja hyödyistä sosiaalisen median brändiyhteisöjen kontekstissa. Tuloksia voidaan hyödyntää videoiden suunnittelun, toteutuksen ja jakelun parantamisessa.
Keywords: Online-videot, kuluttajan sitouttaminen, brändiyhteisö, sosiaalinen media