IHMISKESKEINEN TEKOÄLY : Teknologisesti edistyneiden valtioiden kansalliset tekoälystrategiat kriittisen teknologiakehityksen viitekehyksessä - Martikainen, Tuuli (My University, 2022)
Tekoälyjärjestelmien kehityksen myötä keskustelu tekoälyn ihmiskeskeisyydestä on lisääntynyt. Useat valtiot ja tiedeyhteisöt ilmoittavat kehittävänsä ihmiskeskeistä tekoälyä. Yhteiskunnallisessa keskustelussa on kuitenkin havaittavissa eroja siinä, mitä käsitteellä tarkoitetaan. Ihmiskeskeisyys on monitulkintainen käsite. Tämä Pro gradu -tutkielma pyrkii avaamaan ihmiskeskeisen tekoälyn moniulotteista käsitettä ja tutkii käsitteen merkityksiä Suomen, Tanskan, Japanin ja Singaporen kansallisissa tekoälystrategioissa. Tutkielma pohjautuu kriittiseen teoriaan sekä arvosensitiivisen suunnittelun perinteeseen, joiden tehtävänä on tuoda tiedostamattomat rakenteet, arvot ja asenteet tarkastelun kohteeksi. Tutkielmassa tunnistetaan tieteellisen kirjallisuuden pohjalta 7 ihmiskeskeisen tekoälyn pääteemaa ja tarkastellaan niiden esiintyvyyttä sekä jakautumista valtioiden tekoälystrategioissa. Tutkielman edetessä tarkastellaan teemojen merkityksiä sekä ihmisen ja tekoälyn suhdetta tekoälystrategioissa sisällönanalyysin keinoin. Tuloksista huomataan, että tutkitut teemat ovat vaihtelevasti tunnistettavissa strategioista. Painotuseroja strategioiden välillä on kuitenkin havaittavissa. Lisäksi kaikista strategioista hahmottuu omanlaisensa suhtautuminen ihmisen ja tekoälyn suhteeseen. Tulosten perusteella päätellään, että kansalliset tekoälystrategiat ilmentävät ihmiskeskeisen tekoälyn teemoja sekä ihmisen ja tekoälyn suhdetta erilaisista lähtökohdista, näin heijastaen valtioiden vaihtelevaa arvopohjaa. Tutkielman tulokset tukevat osaltaan tekoälyn arvopohjan tutkimusta. Tuloksia voidaan sittemmin käyttää hyväksi jatkotutkimuksissa sekä yhteiskunnallisessa keskustelussa.

With the development of artificial intelligence systems, debate about the human-centricity of AI has increased. Several states and scientific communities announce the development of human-centered artificial intelligence. However, in societal discourse, there are discernible differences in what is meant by the term. Human-centricity is an ambiguous concept. This Master's thesis aims to open up the multidimensional concept of human-centric AI and explores the meanings of the concept in the national AI strategies of Finland, Denmark, Japan and Singapore. The thesis draws on critical theory as well as the tradition of value sensitive design, whose mission is to bring unconscious structures, values and attitudes to review. Based on the scientific literature, the thesis identifies 7 major themes of human-centered AI and examines their prevalence and distribution in states' AI strategies. As the thesis progresses, the meanings of themes and the relationship between humans and AI in AI strategies will be examined through the means of content analysis. From the results we note that the themes studied are variously identifiable from the strategies. However, differences in emphasis between strategies are noticeable. In addition, all strategies outline their own attitude towards the relationship between human and AI. Based on the results, it is concluded that national AI strategies embody themes of human-centered AI and the relationship between humans and AI from different starting points, thus reflecting the varying value bases of states. The findings of the thesis contribute to research on the value base of artificial intelligence. The results can subsequently be used in further studies as well as in social debate.
Keywords: Ihmiskeskeinen tekoäly, tekoälyn etiikka, arvot, tekoälystrategia