Alustatalouden verotuksen haasteet kansainvälisessä taloudessa - Vainio, Mia (My University, 2023)
Tutkielman aiheena on alustatalouden kansainvälisen verotuksen haasteet. Digitalisaation myötä alustatalouden toimijoille on muodostunut hyvät mahdollisuudet harjoittaa toimintaansa alhaisen verotuksen valtioista käsin, mikä on mahdollistanut etenkin suurien kansainvälisten konsernien veronkierron. Alustayritysten alhaiset kokonaisveroprosentit ovat herättäneet keskustelua siitä, tulisiko kansainvälistä verotusta uudistaa ottamaan paremmin huomioon digitalisoitunut talous. Tarkastelun kohteena on kansainvälisen verotuksen nykytila sekä Euroopan unionin (EU) ja Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD:n lainsäädäntöhankkeet verotuksen uudistamiseksi. Lisäksi tarkastellaan, millaisia eri keinoja lainsäätäjillä on tulevaisuudessa alustatalouden verotuksen uudistamiseksi ja veronkierron estämiseksi. Tutkielma on oikeusdogmaattinen eli lainopillinen tutkimus, mutta pitää sisällään myös hieman veropoliittisia piirteitä. Alustatalouden verotuksen uudistamismahdollisuuksia tutkitaan käyttäen lähteenä lainvalmisteluaineistoa, viranomaisten raportteja ja kannanottoja, oikeuskirjallisuutta sekä lainsäädäntöä. Tutkielman perusteella lainsäädäntötyötä alustatalouden verotuksen kehittämiseksi tulee tulevaisuudessa vielä jatkaa. Nykyisen verolainsäädännön ei voida nykyisellään katsoa antavan tarpeeksi tiukkoja säännöksiä estämään alustatalousyritysten aggressiivista verosuunnittelua. OECD:n Base erosion and profit shifting (BEPS) -hanke voisi mahdollisesti onnistuessaan luoda vankan pohjan tulevaisuuden lainsäädäntätyölle.
Keywords: Kansainvälinen verotus, alustatalous, vero-oikeus, digitalisaatio