” Joskus on tuntunut, että olen liian kovakourainen lasta kohtaan” : adoptioperheiden arki ja haasteet - Lindén, Mika (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Tämän Pro gradututkielman aiheena on kansainvälisesti adoptoineet perheet ja perheiden kokemat haasteet. Keskityn erityisesti adoptiovanhempien jaksamiseen, lasten oireiluun ja siihen onko viranomaiset osanneet tarjota perheille heidän tarvitsemaansa apua. Tarkastelen myös kiintymyssuhdehäiriön vaikutusta perheiden arkeen ja lasten oireiluun koulussa sekä päiväkodissa. Tämän tutkimuksen aineisto on kerätty Google Formsin avulla. Tutkimuksen kyselyn linkki lähetettiin sunnuntai iltana 24.9.2017 Adoptioperheiden Facebook-sivustolle. Muutamat vastaajat olivat jakaneet kyselynlinkkiä omissa verkostoissaan eteenpäin ja vuorokaudessa vastauksia tuli yli 100. Keskiviikkona 27.9.2017 vastauksia oli tullut 142 kappaletta ja kysely päätettiin sulkea. Tämän jälkeen vastauksia alettiin analysoida ristiintaulukoinnin avulla. Harva Suomeen adoption kautta päätynyt lapsi on viettänyt ensimmäiset kriittiset elinvuotensa turvallisen aikuisen hoivaamana. Tästä johtuen perheisiin tulevat lapset ovat taustaltaan samankaltaisia kuin perheisiin sijoitetut suomalaiset lapset. Perinteisesti sosiaalityö ei ole ollut Suomessa kiinnostunut adoptiosta. Kansainvälisesti adoptoiduilla ja suomalaisilla sijoitetuilla lapsilla on hyvin samankaltaisia tuen tarpeita. Adoptioperheiden kannalta merkittävävintä on, että adoptio-osaaminen ei kuulu sosiaaliviranomaisten tai terveydenhuollon ammattilaisten koulutusohjelmaan. Myöskään tietämys lapsen kiintymyssuhdehäiriön merkitysestä lapsen kehitykseen ja perheiden arkeen ei ole itsestään selvää.