Alueellinen sekoittuminen ja sosiaalinen kestävyys: Tutkimuskatsaus ja keskustelualoite - Kortteinen, Matti (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2022)
Oheinen julkaisu on tehty Smartland-tutkimuskonsortion työpaketin 2 toimeksiannosta. Smartland on Aalto-yliopiston, Turun yliopiston, Helsingin yliopiston ja Ilmatieteen laitoksen yhteishanke, jossa tarkoituksena on tutkia ja kehittää maankäyttöpoliittisia toimintatapoja, joilla kaupunkikehitystä voidaan ohjata kestävään suuntaan. Hankkeessa tarkastellaan niin taloudellista, sosiaalista kuin ympäristöllistäkin kestävyyttä, ja sitä toteutetaan yhteistyössä Suomen 20 suurimman kaupungin kanssa. Smartland-työpaketti 2 tutkii sosiaalisesti kestävää maankäyttöpolitiikkaa, erityisesti segregaation torjumisen näkökulmasta. Segregaation esiintymistä tutkii apulaisprofessori Sanna Ala-Mantilan johtama Helsingin yliopiston tiimi ja kuntien segregaation vastaista politiikkaa professori Hannu Ruonavaaran johtama Turun yliopiston tiimi. Työpaketti 2 järjesti 6.5.2021 yhteistyökumppaneille työpajan otsikolla Segregaatio ja sosiaalinen sekoittaminen. Sosiaalinen sekoittaminen eli pyrkimys ohjata eri sosiaalisia ja kulttuurisia ryhmiä edustavia kotitalouksia asumaan samalla asuinalueella on ollut meillä ja muualla keskeisin keino yrittää torjua asuinalueiden haitallista sosiaalista eriytymistä. Työpajassa Helsingin yliopiston kaupunkisosiologian emeritusprofessori Matti Kortteinen piti esityksen otsikolla Sosiaalisen sekoittamisen vaikuttavuudesta ja kehittämisestä. Esitys perustui Smartlandin Turun tiimin häneltä tilaaman tutkimusyhteenvedon ja keskustelualoitteen luonnokseen. Emeritusprofessori Kortteinen on tutkinut asuinalueiden sosiaaliseen eriytymiseen liittyviä kysymyksiä 1970-luvun lopulta lähtien. Hänen kirjansa Lähiö (1981) on ollut erityisen vaikuttava lähiöitä koskevassa tutkimuksessa ja yhteiskunnallisessa keskustelussa. Keskustelualoitteessa Kortteinen vetää yhteen kokemuksiaan asuinalueiden sosiaalisen eriytymisen tutkijana ja esittää arvionsa siitä, mihin segregaatiotilanne on Suomessa menossa. Arvio on huolestunut. Lopuksi hän esittää ajatuksiaan siitä, miten sosiaalista sekoittamista pitäisi ja ei pitäisi toteuttaa. Toivomme, että käsillä oleva tutkimuspohjainen keskustelunaloite kuluu niin kuntien toimijoiden kuin tutkijoidenkin käsissä.