Tekoälymuoti ja mallioikeus : Immateriaalioikeudet tekoälyn aikakaudella - Pynnönen, Hanna (My University, 2024)
Tutkielmassa tutkitaan tekoälymuodin suojaamista mallioikeudella. Tutkimuksen tarkoituksena on perehtyä tekoälyn asettamiin haasteisiin immateriaalioikeusjärjestelmälle erityisesti mallioikeuden näkökulmasta. Kohteena on sekä tekoälytuotteiden suojausmahdollisuudet että mahdolliset oikeudenloukkaukset. Tutkimusaihe on erittäin ajankohtainen tekoälyn yleistymisen kannalta. Tutkimusmenetelmä on pääsääntöisesti lainopillinen, mutta tutkimuksessa hyödynnetään myös yhteiskunnallisia ja immateriaalioikeusjärjestelmää oikeuttavia teorioita. Tutkimus on eräitä prosessioikeudellisia näkökohtia lukuun ottamatta Euroopan unionin oikeuteen keskittyvä ja pyrkii tulkitsemaan voimassa olevaa sääntelyä sekä uusia lakiehdotuksia. Tutkielmassa tutkitaan, voivatko tekoälyn luomat mallit täyttää mallioikeuden edellytykset, vaatimuksen mallin kehittelystä sekä, voiko tekoäly olla mallin luoja. Kysymysten yhteydessä erotetaan tilanteet, joissa tekoäly toimii ihmisen apuvälineenä ja toisaalta itsenäisesti. Tuloksena todettiin, että tekoäly apuvälineenä ei luo juuri haasteita, toisin kuin tekoälyn itsenäinen luominen. Tekoäly pystyy luomaan itsenäisesti mallioikeuden edellytykset täyttäviä tuotteita, mutta ei lähtökohtaisesti voi kehitellä mallia tai olla mallin luoja. Oikeudenloukkausten yhteydessä analysoidaan, aiheuttaako jo mallin käyttö raakadatana loukkauksen vai vasta tekoälyn luoma valmis tuote. Tuloksena todettiin, että tekoäly voi luoda mallioikeuksia loukkaavia malleja, mutta mallin raakadatassa käytön loukkaavuus jää avoimeksi. Lisäksi todettiin, että tekoälyn aiheuttamien loukkausten yhteydessä turvaamistoimet voivat olla tarpeellisia ja, että tekoälyn loukkaukset saattavat aiheuttaa muutoksia perinteiseen todistustaakka-asetelmaan. Tutkielmassa katsottiin edelleen, että tekoälyn yleistyminen muotisuunnittelussa voi aiheuttaa ongelmia avoimuuden, ihmissuunnittelijoiden aseman sekä oikeutusteorioiden osalta. Yleisesti todettiin, että mallioikeuden ja tekoälyn välinen suhde ei ole ongelmaton, mutta mallioikeus voisi kuitenkin soveltua tekoälymuodin suojaamiseen paremmin kuin esimerkiksi tekijänoikeus. Tutkimus tarjoaa näkökulmia edellä esitettyjen ongelmien ratkaisemiseen, mutta pitävien vastausten saavuttamiseksi tarvitaan lainsäädäntöä tai kannanottoja oikeustapausten yhteydessä.
Keywords: mallioikeus, tekoäly, immateriaalioikeudet