Laskentatoimen roolin muutosta ohjaavien tekijöiden kaksijakoinen vaikutus - Jalava, Jussi (My University, 2025)
Laskentatoimen rooli yrityksissä on perinteisesti painottunut taloudellisen raportoinnin tukemiseen, mutta nykypäivän liiketoimintaympäristössä sen odotetaan toimivan vahvemmin strategisena kumppanina, joka tukee päätöksentekoa ja liiketoiminnan kehittämistä. Tässä tutkimuksessa tarkastellaan laskentatoimen roolin muutosta teräsalan myyntiyhtiössä. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, mitkä ulkoiset ja sisäiset tekijät ohjaavat laskentatoimen roolin kehittymistä, ja kuinka ne vaikuttavat siihen. Lisäksi tutkimuksessa tarkastellaan, miten laskentatoimen ja myynnin välinen yhteys kohdeyrityksessä vaikuttaa muutokseen. Tutkimus hyödyntää kohdeyrityksessä toteutettavaa toimintolaskentaprojektia, joka konkretisoi ja edistää laskentatoimen roolin muutosta. Tutkimusotteena toimii toiminta-analyyttinen tutkimusote, minkä avulla pyritään saavuttamaan syvällinen ymmärrys tutkittavasta ilmiöstä caseyrityksen kautta. Tutkimuksessa hyödynnetään yrityksen johdon ja työntekijöiden haastatteluita, tietojärjestelmien dataa sekä muita dokumentteja. Tutkimuksen kirjallisuuskatsauksessa käsitellään keskeistä teoriaa tutkittavasta ilmiöstä. Laskentatoimen roolin muutoksen kannalta käsitellään aiempien tutkimusten käsitystä muutoksesta sekä siihen vaikuttavista sisäisistä sekä ulkoisista tekijöistä. Aiempien tutkimusten mukaan sisäiset tekijät vaikuttavat vahvemmin roolin muutokseen kuin ulkoiset tekijät, ja organisaatiot voivat vahvemmin vaikuttaa sisäisiin tekijöihin. Kirjallisuuskatsauksessa käsitellään myös aiemmissa tutkimuksissa havaittuja rajoittavia tekijöitä. Lisäksi esitellään laskentatoimen muutoksen malli, jonka avulla voidaan jäsennellä kohdeyrityksessä havaittuja muutokseen vaikuttavia tekijöitä. Koska osana tutkimusta toteutetaan toimintolaskentaprojekti, kirjallisuuskatsauksen yhteydessä käsitellään myös toimintolaskentaa koskevaa teoriaa. Aiemman tutkimuksena tarkoituksena on perustella toimintolaskennan hyödyt, esittää laskentamallin rakentamista tarvittava tieto ja osoittaa toimintolaskennan sekä laskentatoimen roolin muutoksen välinen yhteys. Empiirinen osio rakentuu kahteen osioon, jotka ovat toimintolaskentamallin rakentaminen sekä laskentatoimen roolin muutos ja laskentatoimen sekä myynnin yhteys. Toimintolaskentamallin osalta käsitellään vaiheittain, kuinka yrityksen resurssit saadaan kohdistettua laskentakohteille eli tuoteryhmille ja laskettua kunkin tuoteryhmän kannattavuus. Lisäksi käydään läpi uuden laskentainformaation tuoma muutos verrattuna vanhaan, ja käsitellään laskentaprojektin merkitystä kohdeyrityksen ja roolin muutoksen kannalta. Laskentatoimen roolin muutoksen osalta analysoidaan laskentatoimen nykyistä roolia ja roolin muutosta ajavia sekä rajoittavia tekijöitä. Haastatteluissa syvennytään myös tarkemmin laskentatoimen ja myynnin väliseen yhteyteen. Yhteyden myötä saadaan selville, kuinka laskentatoimen ja myynnin yhteistyö toimii, ja kuinka laskentainformaation avulla voitaisiin tukea myyntiä paremmin. Keskeiset tutkimustulokset osoittavat, että laskentatoimen roolin muutos perinteisestä raportoijasta strategiseksi kumppaniksi ei tapahdu suoraviivaisesti, vaan siihen vaikuttavat sisäiset ja ulkoiset tekijät monipuolisesti. Erityisesti emoyhtiön tuen puute ja teknologian hyödyntämisen haasteet nousevat esiin merkittävinä muutosta rajoittavina tekijöinä. Samalla kuitenkin toimitusjohtajan vaihtuminen, taloudellinen tilanne, markkinaympäristö ja kehitykseen panostaminen toimivat muutosta edistävinä tekijöinä ja luovat potentiaalia muutokselle. Tutkimus osoittaa, että muutokseen vaikuttavat tekijät eivät välttämättä ole yksiselitteisesti joko edistäviä tai rajoittavia, vaan niiden vaikutus voi olla myös kaksijakoinen. Asettamalla toimintaa edistävät ja rajoittavat tekijät laskentatoimen muutoksen malliin voidaan konkreettisesti hahmottaa, kuinka eri tekijät vaikuttavat muutokseen.
Keywords: laskentatoimen roolin muutos, laskentatoimen muutoksen tekijät, toimintolaskenta