ERP-JÄRJESTELMÄPROJEKTIN KARTOITUSVAIHEEN PÄIVITTÄMINEN : Onnistumis- ja epäonnistumistekijöiden huomioiminen osaksi kartoitusvaihetta - Tammisto, Eero (My University, 2019)
Organisaatiot pyrkivät ERP-järjestelmäprojekteilla saavuttamaan merkittäviä tavoitteita, kuitenkin samaan aikaan projektien epäonnistumiset ovat varsin yleisiä. Yhtenä suurena ongelmana on ERP- järjestelmäprojektin kokonaisuuden hahmottamisen vaikeus, josta seuraavat projektin vaikeuden ja laajuuden, sekä projektin suorittamiseen tarvittavien resurssitarpeiden aliarvioiminen. Kokonaisuu- den hahmottamisessa ERP-järjestelmäprojektin kartoitusvaiheella on merkittävä rooli, mutta nykyi- nen kartoitusvaihe vaikuttaa kaikessa yksinkertaisuudessaan puutteelliselta. Siinä ei tuoda esille ERP-järjestelmäprojektilla tavoiteltavissa olevia hyötyjä tai eri sidosryhmien näkökulmia, eikä myöskään huomioida muissa tutkimuksissa tunnistettuja ERP-järjestelmäprojektien onnistumis- ja epäonnistumistekijöitä. Tässä tutkimuksessa päivitetään ja laajennetaan ERP-järjestelmäprojektin kartoitusvaihetta kon- struktiivisen metodologian periaatteilla. Tällä metodologialla voidaan hyödyntää ERP-järjestelmä- projektien aiempaa tutkimusta ja päivittää kartoitusvaihetta muiden tutkimuksien tuloksien sekä nä- kökulmien avulla. Konstruktiivisen metodologian avulla alkuperäisen kartoitusvaiheen yleiset toi- met jakautuvat viiteen näkökulmaan ERP-järjestelmäprojektin tavoiteltavien hyötyjen pääkategori- oiden mukaan. Lisäksi kartoitusvaihetta täydennetään jaottelemalla sisällönanalyysin avulla ERP- järjestelmäprojektien onnistumis- ja epäonnistumistekijät näihin viiteen näkökulmaan, joissa ne esi- tetään taulukoituina sidosryhmien ja ERP-järjestelmäprojektin vaiheiden avulla. Tutkimuksessa tuotetun, viiteen näkökulmaan päivitetyn, kartoitusvaiheen avulla organisaatiolla on teoreettinen mahdollisuus kartoittaa ERP-järjestelmäprojektinsa kattavammin kuin alkuperäisen mallin avulla. Viiteen näkökulmaan jaettuna, ja lisäämällä onnistumis- ja epäonnistumistekijöiden huomioiminen osaksi kartoitusvaihetta, pakottaa päivitetty malli organisaation ERP-järjestelmäpro- jektinsa monipuoliseen tarkasteluun. Monipuolisesta tarkastelusta tulisi seurata kokonaisvaltainen hahmotus ERP-järjestelmäprojektin kokonaisuudesta, jonka avulla projektin vaikeudesta, laajuu- desta, sekä siihen tarvittavista resursseista saadaan parempi selvyys. Tässä tutkimuksessa tuotettua mallia ei kuitenkaan testattu empiirisesti, eikä empiirisellä datalla.
Keywords: Toiminnanohjausjärjestelmät, vaatimusmäärittelyt, kartoitus