Minne menet museo? : Tutkielma paikallismuseoiden mahdollisuuksista muuttuvalla toimintakentällä - Santanen, Marja-Leena (My University, 2020)
Museoiden toimintakenttä on jatkuvassa murroksessa. Tässä tutkielmassa tutkimuksen keskiöön asetetaan valtionosuuden piirissä olevat paikallismuseot. Paikallismuseoiden toimintaa ja sen kehittämistä tarkastellaan kolmitahoisesti rinnastamalla paikallismuseoille yhteiskunnallisilta tahoilta asetetut odotukset ja velvoitteet, asiakkaiden toivomukset paikallismuseon toiminnasta ja toiminnan kehittämisestä sekä museohenkilökunnan omat museotoimintaan kohdistuvat kehittämisajatukset. Opetus- ja kulttuuriministeriön vuonna 2018 julkaisema museopoliittinen ohjelma sekä vuoden 2020 alusta voimaan tullut uusi museolaki ovat vaikuttaneet ja vaikuttavat valtionosuuden piirissä olevien museoiden toiminnan kehittämiseen. Samanaikaisesti museoiden tulisi tuottaa asiakkailleen heidän odotustensa mukaisia palveluja sekä sisältöjä. Avainasemassa on myös museohenkilökunnan ajatukset toiminnan kehittämisestä ja museon roolista paikallisena toimijana. Yhteiskunnallisia velvoitteita, asiakkaiden odotuksia sekä museohenkilökunnan toiminnan kehitysajatuksia peilataan toisiinsa Sastamalan seudun museon toiminnassa vuosina 2017-2019 toteutettujen toimintojen kautta. Sastamalan seudun museon toimintaa arvioidaan museopedagogisena toimintana. Museopedagogiikka määritellään tutkimuksessa väljästi museon ja asiakkaiden väliseksi toiminnaksi. Tutkielma osoittaa museohenkilökunnan tarpeen toiminnan jatkuvaan reflektointiin kaikkien kolmen osa-alueen osalta.
Keywords: paikallismuseot, kehittäminen, kulttuuriperintö, asiakaslähtöisyys, opetus- ja kulttuuriministeriö, museolaki