Äidin koherenssin tunteen, resilienssin ja temperamentin itsesäätelyn yhteys äidin vuorovaikutuskäyttäytymiseen lapsen ollessa kahdeksan kuukauden ikäinen - Mäkelä, Anne (My University, 2023)
Varhaista vuorovaikutusta äidin ja lapsen välillä pidetään keskeisenä tekijänä lapsen hyvälle psykologiselle kehitykselle. Erilaiset häiriötekijät, kuten äidin kokema stressi voivat vaikuttaa negatiivisesti vuorovaikutustilanteisiin ja siten kauaskantoisesti lapsen kehitykseen. Vanhemman vuorovaikutuskäyttäytymisen suojaavia tekijöitä on tutkittu vähän verrattuna riskitekijöiden tutkimiseen. Tässä opinnäytetyössä tutkittiin, miten vanhemman vuorovaikutuksen suojaavat tekijät liittyvät vanhemman ja lapsen väliseen vuorovaikutukseen lapsen ollessa kahdeksan kuukauden ikäinen. Suojaavina tekijöinä tarkasteluun otettiin vanhemman itsesäätely ja resilienssi. Resilienssi sisälsi tässä työssä äidin koherenssin tunteen ja coping-keinot. Hypoteeseina olivat, että äidin riittävä itsesäätely, samoin kuin resilienssin osatekijät liittyvät äidin ja lapsen väliseen vuorovaikutukseen, kun sitä tarkastellaan emotionaalisen saatavillaolon näkökulmasta Tutkielmassa käytettiin Turun yliopiston FinnBrainin kokoamaa kohorttiaineistoa. Tämän tutkielman aineisto sisälsi 192 äiti-lapsiparia. Tässä opinnäytetyössä tutkittiin vuorovaikutusta äideillä lapsen ollessa kahdeksan kuukauden ikäinen Emotionaalisen saatavillaolon (EA) mittarilla . Äidin resilienssiä mitattiin Koherenssin tunne- (SOC) ja coping-keinot- (CD-RISK) mittareilla. Äidin itsesäätelyä mitattiin The Adult Temperament Questionnaire -mittarin (ATQ) tahdonalainen hallinta osamittarilla. Tulosten mukaan äidin itsesäätely ei ollut yhteydessä äidin vuorovaikutukseen. Toinen resilienssitekijöistä, coping-keinot, ei myöskään ollut yhteydessä vuorovaikutukseen, vaikka koherenssin tunne oli yhteydessä siihen. Äidin koherenssin tunne oli positiivisessa yhteydessä vuorovaikutukseen äidin sensitiivisyydessä, jäsentelyssä, ei-tunkeilevuudessa ja ei-vihamielisyydessä. Yhteyttä tarkasteltiin yleisen lineaarisen mallin avulla. Positiivinen yhteys säilyi taustamuuttujien vakioinnin jälkeen muissa paitsi äidin ei-vihamielisyydessä. Lisäksi äidin koulutustaustalla oli selittävä rooli, kun tarkasteltiin emotionaalista saatavillaoloa. Erityisesti äidin ei-tunkeilevuudessa, matala koulutustausta oli negatiivisessa yhteydessä äidin vuorovaikutukseen. Äidin vuorovaikutuksen suojelevia tekijöitä on syytä tutkia lisää.
Keywords: Emotionaalinen saatavillaolo, itsesäätely, resilienssi, koherenssin tunne, coping-keinot