Kuvitettua kritiikkiä : Kriittinen kuva Isänmaallisesta kansanliikkeestä Oki Räisäsen pilapiirroksissa Helsingin Sanomissa vuosina 1932 ja 1938 - Salokannel, Annele (My University, 2024)
Tutkielman aiheena on Oki Räisäsen Helsingin Sanomissa vuosina 1932 ja 1938 julkaistut pilapiirrokset kuvateksteineen, ja niissä esiintyvä kritiikki Isänmaallista kansanliikettä (IKL) kohtaan. Tutkielma selvittää, miten Isänmaallista kansanliikettä arvosteltiin Päivän piirroiksi kutsutuissa pilapiirroksissa ja minkälaisina sen poliitikot ja äänenkannattajalehdet esitetään. Tarkasteltu primääriaineisto koostuu noin 150 piirroksesta, joissa esiintyy IKL:n edustajia tai muita viittauksia puolueeseen. Oki Räisäsen pilapiirrokset tuovat esille Isänmaallisen kansanliikkeen piirteitä, jotka aikalaisissa herättivät arvostelua. IKL edustajineen kuvataan piirroksissa niin ideologialtaan kuin toiminnaltaankin radikaalina, kiihkeänä ja muista ajan puolueista poikkeavana. Päivän piirrot kyseenalaistavat puolueen arvovallan tuomalla esille puolueen kohtaamia vaikeuksia ja toiminnan virhearviointeja. Piirrokset kyseenalaistavat samalla puolueen toiminnan hyväksyttävyyden. Päivän piirrot kommentoivat tiiviisti ajankohtaisia tapahtumia ja poliittisia toimijoita puoluekannasta riippumatta. Suhtautumisessaan IKL:ään pilapiirrokset asettuvat osaksi ajan sisäpolitiikkaa hallinnutta laillisuusrintamaa, joka halusi puolustaa kansanvaltaista järjestelmää sitä uhkaavilta tekijöiltä. Räisäsen piirroksissa on monia pilapiirroksille tyypillisiä piirteitä ja kritiikkiä IKL:ää kohtaan esitetään erityisesti piikittelevän huumorin keinoin.
Keywords: Oki Räisänen, pilapiirros, poliittinen satiiri, Isänmaallinen kansanliike, 1930-luku