Sähköautoilun yleistymisen vaikutukset bensiinin kysyntään Suomen maakunnissa - Oksanen, Enni (My University, 2023)
Henkilöajoneuvoliikenne aiheuttaa suurimman osan liikenteen päästöistä. Muutospaine liikenteen osa-alueella on korkea ja kestävää liikennettä edistäviä toimenpiteitä tehdään globaalisti kaikkialla maailmassa ilmastonmuutoksen hidastamiseksi. Öljy on tärkeä, mutta paljon päästöjä aiheuttava energialähde, jonka saatavuus on pitkällä aikavälillä rajallista. Sähköautojen käyttöönotto on globaalisti merkittävässä osassa ympäristön saastumisen ja ilmastonmuutoksen estämisen strategioissa. Euroopan Unioni on asettanut jäsenmailleen päästövähennystavoitteita, jonka saavuttamiseksi useat valtiot ovat asettaneet sähköautokannan kehityksen yhdeksi avaintekijäksi vähentääkseen öljyriippuvuutta sekä tieliikenteestä aiheutuvia päästöjä. Suomen hallitusohjelman tavoitteen mukaisesti Suomen liikenteen tulisi on täysin nollapäästöistä vuonna 2045. Välitavoitteen mukaisesti kotimaan liikenteen päästöjen tulisi olla vuonna 2030 puolet vähemmän, kuin vuonna 2005. (Liikenne- ja viestintäministeriö 2021a.) Asetetut ilmastotavoitteet ja -velvoitteet vaativat ennakointia ja muutostoimia yrityksiltä. Tämä tutkielma on laadittu toimeksiantona polttoaineen vähittäismyynnin jälleenmyyjälle. Tutkimusongelman tunnistamisessa huomattiin, ettei maakuntakohtaista tutkimusta bensiinin kysynnän muutoksesta alueellisesti olla tutkittu sähköautoilun yleistymisen kontekstissa. Tutkielman tarkoitus on tutkia henkilötieliikenteen sähköistymisen vaikutuksia bensiinin kysyntään alueellisesti Suomessa. Vaikutusten arvioinnissa on käytetty tukena Suomen Teknologian tutkimuskeskuksen VTT:n ym. (2021) laatimaa ennustetta ajoneuvokannan käyttövoimakohtaisesta kehityksestä sekä ajosuoritekilometrien ja ajoneuvojen energiatehokkuuden kehityksestä. Teoreettinen viitekehys painottuu päästöttömän liikenteen ajureihin sekä polttoaineen vähittäismyynnin liiketoimintaympäristöön vaikuttaviin tekijöihin. Tutkielman tavoitteena on ennustaa, miten bensiiniä käyttövoimanaan käyttävien henkilöautojen lasku Suomessa tulee vaikuttamaan maakuntakohtaisiin bensiinin myyntivolyymeihin aikavälillä 2022–2040. Suomen henkilöautokanta tulee sähköistymään tulevina vuosina merkittävästi VTT:n (2021) laatiman ennusteen mukaan. Tutkielman tulosten mukaan Uudellamaalla henkilöautokanta sähköistyy nopeammin, kuin muissa maakunnissa. Ladattavien bensiinihybridien ennustettu suuri määrä kuitenkin hidastaa bensiinin kysynnän laskua. Tulosten mukaan vuosittainen bensiinin kokonaismyyntivolyymi säilyy maakunnissa prosentuaaliselta jakaumaltaan melko samalla tasolla aikavälillä 2022–2040, kuin edeltävinä vuosina aikavälillä 2015–2021, vaikka autokannan sähköistymisen kehitysnopeus vaihtelee maakunnittain.
Keywords: Fossiiliset polttoaineet, henkilöajoneuvoliikenne, latausinfrastruktuuri, päästöttömyystavoitteet, sähköajoneuvot, sähköinen liikenne, teollisuuden elinkaari, verkostovaikutukset