Notch-ligandi Jagged1 suojaa DNA:n eheyttä - Haikarainen, Ciia (My University, 2023)
Rintasyöpä on maailmanlaajuisesti naisten yleisin syöpätyyppi. Syövän tunnusmerkkejä ovat muun muassa kasvanut DNA-vaurioiden määrä sekä muutokset solujen normaalissa kasvussa ja ohjelmoidussa solukuolemassa. Osana Notch-soluviestintää Jagged1 osallistuu soluissa edellä mainittuihin prosesseihin. Jagged1:n korkea ilmentyminen on liitetty aggressiivisiin,huonon ennusteen rintasyöpiin, mikä tekee Jagged1:stä mielenkiintoisen ja potentiaalisen kohteen tulevaisuudessa kohdennetummille syöpähoidoille. Erikoistyön tavoitteena oli selvittää Jagged1:n vaikutus DNA:n eheyden suojaamiseen replikaatiostressin ja mitoosin aikana. DNA-vaurioita tutkittiin MDA-MB-231-rintasyöpäsoluissa, joista käytössä oli villityyppi (WT) sekä Jagged1-hiljennetty (Jag1KO) solulinja. Soluihin aiheutettiin replikaatiostressiä hydroksiureakäsittelyllä, ja sen vaikutusta soluihin seurattiin hyödyntämällä Western blot -menetelmää sekä immunofluoresenssivärjäystä. Lisäksi tutkimuksessa selvitettiin, onko Jagged1:n puuttumisella vaikutus mitoosiin. Osana projektia oli myös immunosaostuksen avulla varmistaa mitoottisista ihmisen alkion munuaissoluista (engl. human embryonic kidney cells, HEK; soluissa Jagged1 yli-ilmennetty) massaspektrometrialla saatu tulos Jagged1:n proteiini–proteiinivuorovaikutuksesta p53:n kanssa Jag1KO-soluissa havaittiin alentunut replikaatiostressivaste. Jag1KO-soluissa havaittiin enemmän katkoksia DNA:n kaksoissäikeessä verrattaessa WT-soluihin eli Jagged1:n puuttuminen aiheutti soluihin DNA-vaurioita. Proliferaatiokokeessa nähtiin myös, että Jag1KO-solut jakautuivat hitaammin kuin WT-solut. Tämän lisäksi Jag1KO-soluissa mitoosi oli hitaampaa. Massaspektrometriasta saatu tulos Jagged1:n ja p53:n välisestä vuorovaikutuksesta mitoottisissa HEK-soluissa saatiin varmennettua
Keywords: Jagged1, DNA:n eheys, DNA-vaurio, Mitoosi