Prekariaatin köyhyys Suomessa : Suomalaisen työssäkäyvän köyhän diskurssit rakenteellisena ilmiönä - Hakonen, Taru (My University, 2024)
Tarkastelen pro gradu -tutkielmassani suomalaisen työssäkäyvän köyhän diskursseja sosiaalityön rakenteellisena ilmiönä. Tutkimustehtäväni on selvittää, miten rakenteelliset ilmiöt näyttäytyvät työssäkäyvien köyhyysdiskursseissa. Työssäkäyvien köyhyyden teorian tutkimuksessani liitän suomalaiseen köyhyystutkimukseen, jota osoitan avaamalla köyhyyden, työssäkäyvien köyhyyden, sekä rakenteellisena ilmiönä ilmenevän köyhyyden käsitteistöä ja aiempaa tutkimusta. Työssäkäyvien köyhyys ilmiönä on yhtä vanha kuin työelämä, mutta työelämän polarisoitumisen myötä näen sen tutkimiselle rakenteellisina ilmiöinä ajankohtaisen paikan ja tilan suomalaisena pro gradu -tutkielmana. Järjestelmäkeskeisen sosiaaliturvan ja työmarkkinoiden väliin jääviä köyhiä ja pienituloisia, työssäkäyviä suomalaisia on yhä enemmän. Haluan tutkimuksellani osallistua työssäkäyvien köyhyyttä koskevaan keskusteluun. Tutkielman tieteellinen menetelmäsuuntaus perustuu laadullisen tutkimuksen traditioihin ja sosiaalisen konstruktivismin kriittiseen perinteeseen. Sosiaalityön tulokulmani tutkielmassa on rakenteellinen. Teoreettis-ideologisesti perustan rakenteellisen sosiaalityön lähestymistapani uudistavaan, kriittiseen rakenteelliseen sosiaalityöhön. Käytän tutkimuksessa valmista aineistoa, jota analysoin aineistolähtöisesti. Rakenteellisen sosiaalityön kehys tuo tutkimusasetelmaani teoriasidonnaista elementtiä palaten kuitenkin analyysissa aineistolähtöisyyteen. Sosiaalityön rakenteellista kehystä jäsentäessäni käytän tekstianalyysiä. Aineiston analyysissa konstruoin diskurssit. Diskurssianalyyttisen metodin perustan tutkimuksessani ranskalaiseen traditioon. Tutkimukseni aineisto koostuu kirjoituksista, joissa käsitellään köyhyyden kokemuksia työssäkäyvien keskuudessa. Aineisto koottiin alun perin vuonna 2015 Jyväskylän yliopiston hankkeessa Köyhä, läski ja roska - Jakautuvan Suomen eriarvoistuvat ruumiit. Kirjoittajia yhdistää matala tulotaso työssäkäynnistä huolimatta esimerkiksi epätyypillisistä työsuhteista tai pienestä palkasta johtuen. Diskurssien jäsennykseen olen käyttänyt yhtä rakenteellisen sosiaalityön ilmiöiden perusjaottelua, jonka mukaan rakenteet voidaan jakaa primaareiksi ja sekundaareiksi. Analyysissani rakennan tuloksista pää- ja poikkeavat diskurssit. Primaarin päädiskurssin nimesin syrjäytymisdiskurssiksi ja poikkeavan oikeudettomuusdiskurssiksi. Sekundaari päädiskurssi on kestävän köyhyyden diskurssi ja poikkeava on työssä alistetun diskurssi. Analysoin kirjoittajien inhimillisiä köyhyyskokemuksia konstruoiden niitä vasten sosiaalityön rakenteellisia ilmiöitä. Analyysin avulla tuotan sosiaalityöhön tietoa ja ymmärrystä aiheesta.
Keywords: työssäkäyvä köyhä, rakenteellinen sosiaalityö, kriittinen diskurssianalyysi