Työterveyshuolto ikääntyvän työntekijän työkyvyn tukijana - Rita, Anna (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2013)
Tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata, miten työterveyshuolto tukee nykyisellä toiminnallaan ikääntyvien (45–54-vuotiaat) työntekijöiden työkykyä ja mitä työkyvyn tukemiseen liittyviä odotuksia ikääntyvillä työntekijöillä on työterveyshuollolle. Tutkimuskysymykset olivat ”Miten ikääntyvän työntekijän mielestä työterveyshuolto tukee ikääntyvän työntekijän työkykyä?” ja ”Millaista tukea työkyvyn ylläpitämiseksi ikääntyvät työntekijät odottavat työterveyshuollolta?”. Tutkimuksen kohderyhmänä olivat pääkaupunkiseudulla toimivan yksityisen lääkäriasemaketjun yli 10 hengen asiakasyritysten ikääntyvät työntekijät, jotka tekevät toimistotyöhön rinnastettavaa työtä. Tutkimusaineisto kerättiin sähköisellä kyselyllä kesäkuussa 2011. Tutkimukseen osallistui 21 yritystä, joissa oli ikääntyviä työntekijöitä yhteensä 422. Kyselyyn vastasi 93 työntekijää. Vastausprosentti oli 22. Aineisto analysoitiin tilastollisilla menetelmillä ja avoimien vastausten tuottama aineisto induktiivisella sisällön analyysillä. Työntekijöistä kaksi kolmasosaa oli samaa mieltä siitä, että työterveyshuollon palvelut yleisesti ottaen tukevat ikääntyvän työntekijän työkykyä. Kuitenkin työntekijöistä vain hieman yli yksi viidesosaa oli samaa mieltä siitä, että työterveyshuollon toimintatavat ikääntyvän työntekijän työkyvyn tukemiseksi ovat riittävät. Syitä sille, miksi työterveyshuollon toimintaa ei pidetty työkykyä tukevana, olivat riittämätön aktiivisuus ja seuranta, asiakasorganisaation tuntemuksen puute ja näkemys siitä, että työterveyshuollon vaikutusmahdollisuudet yrityksen sisäisissä asioissa ovat riittämättömät. Työterveyshuollon arvioitiin tukevan enemmän fyysistä kuin psyykkistä työkykyä. Työterveyshuollon eri toimintojen osa-alueista ikääntyvät työntekijät arvioivat työterveyshuollon ohjaus- ja neuvontatoiminnan ja sairaanhoidon tukevan eniten työkykyään. Työterveyshuollon yleisen toiminnan arvioitiin tukevan työkykyä toiseksi eniten. Jaksamisessa ja muutoksissa tukeminen ja kuntoutustoiminta arvioitiin työkykyä vähiten tukevaksi toiminnaksi. Työntekijät odottivat työterveyshuollon toiminnalta aktiivisuutta, toiminnan ja seurannan säännöllisyyttä ja yksilöllisyyden huomioimista. Keskeisinä osaalueina, joihin työterveyshuollon tulisi panostaa, pidettiin psyykkisen jaksamisen, terveellisten elämäntapojen ja fyysisen jaksamisen tukemista sekä terveystarkastuksia ja ryhmätoimintaa. Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää suunniteltaessa ja toteutettaessa työterveyshuollon ennaltaehkäisevää ikääntyville suunnattua pysyvän työkyvyn tukemiseen tähtäävää toimintaa. Tulokset auttavat suuntaamaan työterveyshuollon resurssit ja voimavarat oikeisiin kohteisiin.

Occupational health care supporting aging employees work ability The aim of this study was to explore how the occupational health care supports aging employees' (45–54 years old) work ability and what kind of expectations aging employees have for occupational health care. The research questions were ”How does occupational health care support aging employees' work ability?” and ”What kind of expectations do aging employees have for occupational health care?”. The subject of the study was the aging employees (N=422) of private medical centers' customer companies in the metropolitan area. They were all office employees and there were at least 10 employees per company. The data was collected in June 2011 using a web based questionnaire. 93 employees answered to the questionnaire. The response rate was 22. The data was analyzed statistically and using analysis of the content. The majority of the employees (62%) agreed that the current actions of occupational health care support their work ability, but only 23 % agreed that the current actions of occupational health care are adequate. The actions of occupational health care were not considered adequate because of the lack of activity and follow-up. The employees thought that occupational health care does not know enough about the customer companies and that occupational health care cannot impact organizations' internal issues enough. Most of the employees thought that occupational health care supports more physical than mental work ability. Employees thought that guidance, counseling and medical treatment support their work ability the most. Supporting in coping, in changes and in rehabilitation was considered occupational health care´s less supporting activities. The actions of occupational health care were expected to be active and individual. Follow-up was expected to be regular. The employees thought that the most essential areas in supporting aging employees' work ability is to support mental and physical coping, healthy lifestyle, health checkups and group activities. The findings of the study can be utilized in planning and developing preventive actions of occupational health care to support aging employees' stable work ability. Results also help to target the action and resources into the correct factors in supporting aging employees' work ability.