Never so angry as to want a gun over a pen: Affektit ja aktivismi Suheir Hammadin spoken word -runoudessa - Hiltunen, Salla (My University, 2019)
Tutkin pro gradu -tutkielmassani affektiivisuuden roolia Suheir Hammadin spoken word -runouden poliittisessa aktivismissa. Hammad on palestiinalais-amerikkalainen runoilija, jonka runojen keskiössä ovat ylirajaiset identiteetit ja yhteisöt, erilaisten sortojen vastustaminen sekä syyskuun 11. päivää seurannut poliittinen tilanne. Aineistonani on videoita Hammadin Russel Simmons Presents Def Poetry Jam -tv-ohjelmassa esittämistä runoista. Tutkielmalleni keskeisiä teoreettisia viitekehyksiä ovat affektiteoria ja retorinen kertomusteoria. Olen pyrkinyt yhdistämään niitä toisiinsa sekä kulttuuriseen näkökulmaan toisiaan täydentävillä tavoilla pyrkiessäni näyttämään, kuinka runoesitykset voivat vaikuttaa erilaisiin yleisöihinsä. Hammadin runoissa on monia elementtejä, jotka luovat implisiittisessä lukijassa ja reaalisessa yleisössä affektiivisia reaktioita. Tällaisia ovat esimerkiksi tunteiden käsittely, huumori ja ruumiillisuus. Näiden käsittely määrittää yleisölle tietyt arvot, jotka runojen puhuja olettaa yleisön jakavan. Riippuu kuitenkin runojen moninaisista reaalisista yleisöistä, asettuuko kuulija rooliin, jossa tämä jakaa runojen olettaman arvomaailman. Hammadille keskeinen on myös yhteisökäsitys, jonka mukaan monenlaiset sortoa kokevat ihmisryhmät voivat samaistua toisiinsa, ja ovat velvollisia auttamaan toisiaan. Lisäksi keskeistä runojen aktivismille on esiintyjän ja yleisön suhteen luominen, joka vahvistaa runoesitysten affektiivisuutta ja tekee esitystilanteessa hetkellisiä yhteisöjä, jotka näyttävät yleisölle uudenlaisia solidaarisuuden ja yhteisöllisyyden muotoja. Hammadin runoissa ja esityksessä esitettävien, solidaarisuutta peräänkuuluttavien arvojen kautta myös yleisö tulee osaksi yhteisöä, jota sitoo toisiinsa keskinäinen auttamisvelvollisuus.
Keywords: affekti, aktivismi, Suheir Hammad, spoken word -runous, rasismi, yhteisö, retorinen kertomusteoria