Pilvinatiivin kehittämisen liiketoimintaedut organisaatioiden omalle tietojärjestelmäkehitykselle - Nissilä, Miro (My University, 2025)
Pilvipalvelut ovat tuoneet organisaatiolle uuden tavan kehittää omia tietojärjestelmiään. Yhä suurempi osa organisaatioiden käsittelemistä ohjelmistokuormista, kuten laskentaresursseista ja datasta sijaitsee julkisessa pilvessä. Pilvinatiivin kehittämisen avulla organisaatiot pystyvät ottamaan täyden hyödyn irti pilvipalveluiden tarjoamasta käytön mukaan tapahtuvasta laskutuksesta ja joustavuudesta. Tämän kandidaatintutkielman tarkoituksena on selvittää, mitä pilvinatiivi kehittäminen itsessään on ja mitä liiketoimintahyötyjä se tarjoaa organisaatiolle, jotka kehittävät itse omia tietojärjestelmiään. Tutkielmassa määritellään pilvinatiiviin kehittämiseen liittyvät keskeiset käsitteet ja menetelmät ja arvioidaan niiden liiketoimintaetuja perinteiseen IT-infrastruktuuriin verrattuna. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena, jossa aineistona on hyödynnetty tieteellisiä artikkeleita ja muuta aiheeseen liittyvää kirjallisuutta. Pilvinatiivia kehittämistä tarkastellaan niin siihen liittyvien teknologisten valintojen, kehittämismenetelmien, kuin järjestelmien ominaisuuksienkin kautta. Yleisesti pilvinatiivit järjestelmät hyödyntävät joko mikropalvelu- tai palvelimetonta arkkitehtuuria ja niitä kehitetään DevOps menetelmin. Kokonaisvaltainen lähestymistapa auttaa hyödyntämään pilvipalveluita maksimaalisesti. Pilvinatiivi kehittäminen tuo organisaatioille liiketoimintaetua poistamalla alkuinvestointien tarpeen omaan laitteistoon ja mahdollistamalla käytön mukaan skaalautuvat kulut. Pilvinatiivit järjestelmät hyödyntävät pilven joustavuutta, minkä ansiosta resurssit mukautuvat dynaamisesti kysynnän vaihteluihin. Tämä parantaa resurssitehokkuutta ja vähentää IT-infrastruktuurin ylimääräistä kapasiteettia. Lisäksi pilvinatiivi kehittäminen nopeuttaa järjestelmien kehitystä ja markkinoille pääsyä hyödyntämällä valmiita pilvipalvelukomponentteja ja moderneja kehitysmenetelmiä.
Keywords: pilvinatiivi, julkinen pilvi, DevOps, mikropalvelut, palvelimeton arkkitehtuuri