Loistava asuinalue ja kadotettu paratiisi : 1940-luvun tyyppitaloalueiden arvoja Euran Kauttualla - Luoma, Liina (My University, 2021)
Tutkin ja vertailen pro gradussani kahden 1940-luvulla rakennetun tyyppitaloalueen yksityisiä arvoja peilaten niitä alueiden institutionaalisiin arvoihin. Aiheen valitsin henkilökohtaisesta kiinnostuksesta jälleenrakennuskauden tyyppitaloihin, jotka muodostavat merkittävän historiallisen kerrostuman rakennusperinnössämme. Tutkimukseni kohteina ovat A. Ahlström Oy:n Euran Kauttualle rakennuttamat Omakotialue ja Varkaudenmäki. Omakotialueen ensimmäiset asukkaat olivat pääasiassa työläisiä, ja talot pieniä yhdenperheen koteja. Varkaudenmäki puolestaan rakennettiin ylemmille toimihenkilöille, ja alueen talotyypit perustuvat Alvar Aallon kehittelemään AA-järjestelmään. Kuten muutkin aikakauden tyyppitaloalueet, myös nämä kaksi ovat kokeneet osittain suuriakin muutoksia suojelustatuksesta huolimatta. Selvitän tutkimuksessani myös sitä, ovatko rakennusten alkuperä ja historia ohjanneet korjaus- ja muutostöitä, ja miten yksityisten arvojen vaikutus näkyy rakennuksiin kohdistetuissa toimenpiteissä. Tutkimusotteeni on fenomenologis-hermeneuttinen. Käytän tutkimuksessani useita eri aineistoja, joista primääriaineiston muodostavat keräämäni asukashaastattelu- ja verkkokyselyvastaukset. Niiden avulla saan selville asuinalueiden yksityisiä arvoja. Tutkin, miten entiset ja nykyiset asukkaat eri tavoin osallistuvat identiteettityön tekemiseen ja sen kautta rakennetun kulttuuriympäristön arvottamiseen Kauttualla. Viranomaisnäkökulmaa ja institutionaalista arvottamista avaan muun muassa inventointien, arvokriteerien ja alan muiden tutkimusten kautta. Kulttuuriperintöprosesseissa tarvitaan sekä yksityistä näkökulmaa että viranomaisten ja asiantuntijoiden tietopohjaista arvottamistyötä. Tutkielmassani vahvistuu käsitys aineettoman ja aineellisen kulttuuriperinnön erottamattomuudesta myös rakennusperinnön kohdalla. Omakotialueen ja Varkaudenmäen yksityiset arvot liittyvät vahvasti rakennusten symboliarvoon, vaikka arvoja nähdään myös esimerkiksi arkkitehtuurissa ja rakentamisen hyvässä laadussa. Alueiden entisistä ja nykyisistä asukkaista muodostuva kulttuuriperintöyhteisö pitää asuinalueita rakennuksineen suojelemisen arvoisina. Viranomaiset painottavat rakennusperinnön säilymistä Ahlströmin teollisen perinnön symboleina ja ilmentymänä, ja näin tekevät myös asukkaat. Heidän arvonsa muodostuvat henkilökohtaisesta tai yhteisön jaetusta historiasta. Sekä institutionaalisessa että yksityisessä arvottamisessa on näin ollen suuressa roolissa Kauttuan teollinen kulttuuriperintö eri ilmenemismuotoineen.
Keywords: Arvot, arvottaminen, tyyppitalo, kulttuuriperintö, kulttuuriperintöprosessi, rakennusperintö, rakennettu kulttuuriympäristö, identiteettityö, jaettu historia, osallisuus, menneen jälki, 1940-luku, auktorisoitu kulttuuriperintödiskurssi, bottom up -prosessi, rakennussuojelu, A. Ahlström Oy, A-tyyppitalo, AA-järjestelmä, Alvar Aalto, Varkaudenmäki, Omakotialue, Kauttua.