Luokanopettajien käsityksiä lukumotivaatioon vaikuttavista tekijöistä ja lukumotivaation tukemisesta - Pihanperä, Venla (My University, 2025)
Tämä kandidaatin tutkielma tarkastelee luokanopettajien käsityksiä lukumotivaatioon vaikuttavista tekijöistä ja lukumotivaation tukemisesta. Opettajan rooli lukumotivaation tukemisessa on keskeinen. Tutkimuksen avulla haluttiin selvittää, millä keinoin luokanopettajat pyrkivät edistämään lukumotivaatiota, ja mitkä asiat siihen heidän mielestään vaikuttavat. Tutkimus on luonteeltaan laadullinen, ja aineiston keräämiseksi käytettiin puolistrukturoitua haastattelua. Tutkimuksessa haastateltiin neljää luokanopettajaa useammasta eri koulusta. Haastatteluaineisto äänitettiin, litteroitiin ja analysoitiin huolellisesti. Tutkimustulokset osoittivat, että lukumotivaatio koostuu useiden eri tekijöiden yhteisvaikutuksesta, kuten henkilökohtaisista lähtökohdista, ympäristön malleista, resursseista ja tuesta. Tulosten perusteella tehokkaina keinoina lukumotivaation tukemisessa luokanopettajat pitävät rutiinien ja lukemiskulttuurin luomista, saavutettavuuden ja yhteisöllisyyden lisäämistä sekä motivoinnin ulkoisia keinoja, kuten erilaisia palkintojärjestelmiä.
Keywords: lukumotivaatio, lukutaito, luokanopettaja, lukumotivaation tukeminen, motivaatio