Kehollisuus osallisuuden kokemisen menetelmänä Porin taidemuseon Taidetestaajat -hankkeessa - Hakanen, Janita (My University, 2022)
Pro gradu -tutkielmassa ”Kehollisuus osallisuuden kokemisen menetelmänä Porin taidemuseon Taidetestaajat -hankkeessa” tutkitaan, millaisia ovat nuorten keholliset kokemukset ja miten rakentamani kehollinen menetelmä mahdollistaa kehollisuuden kokemukset ja sitä kautta myös osallisuuden toteutumista Taidetestaajat -hankkeessa Porin taidemuseossa. Tutkielman taustalla on fenomenologis-hermeneuttinen tieteellinen viitekehys, jonka keskiössä on dialogi aineiston, tutkijan ja kirjallisuuden välillä. Aineiston keräsin keväällä 2021 tutkimuslomakkeiden ja osallistuvan havainnoinnin avulla. Ohjasin ja havainnoin seitsemän kahdeksasluokkalaisista nuorista koostuvaa ryhmää opettajineen: yhteensä 147 henkilöä. Aineisto koostuu 109 palautetusta lomakkeesta ja havaintoraportista. Analysoin kvalitatiivisia ja kvantitatiivisia elementtejä sisältävän aineiston sisällönanalyysillä. Taide ja keholliset harjoitteet herättää nuorissa affekteja, joita nuoret osaavat paikallistaa kehoon. Nuorten keholliset kokemukset paikantuvat useimmiten kehon etuosaan ilman vertikaalisia eroja. Kehollisten kokemusten sanoittaminen on kuitenkin haastavaa ja osalle kehollisille kokemuksille ei löydy edes sanoja. Monimetodisuus menetelmässä ja tutkimuksessa mahdollistaa kuitenkin nuorten kehollisten kokemusten esille tulemisen sekä tutkimisen. Tutkimus osoittaa, että keholliset kokemukset edesauttavat osallisuuden kokemusten mahdollistumista. Taidetestaajat -ohjaajan ja opettajan kuunteleva ja nuorille tilaa antava ote sekä hyvä ryhmädynamiikka ovat edellytyksiä menetelmän onnistumiselle.
Keywords: kokemus, kehollisuus, tunteet, affektit, osallisuus, nuoret, Taidetestaajat, museologia, taidekasvatus