Digitaalisen maailman saavutettavuus kuurosokeiden kokemana - Sinisalo, Johanna (My University, 2024)
Maailma on digitalisoitunut paljon viimeisten vuosikymmenien aikana. Monet palvelut ja arkiset toiminnot hoidetaan sähköisesti, minkä vuoksi digitaalisen maailman saavutettavuus on tärkeää. Saavutettavuudella tarkoitetaan sitä, että mahdollisimman moni erilainen ihminen pystyy sujuvasti ja helposti käyttämään verkkosivuja ja sovelluksia. Saavutettavuus hyödyttää kaikkia ihmisiä, mutta erityisesti se hyödyttää ihmisiä, joilla on toimintarajoitteita. Yksi saavutettavuudesta hyötyvä ryhmä on kuurosokeat, joille saavutettavuus ja erilaiset tietotekniset apuvälineet ovat usein välttämättömiä, jotta he voivat käyttää erilaisia sovelluksia ja verkkosivuja. Tutkielman tavoitteena on selvittää kuurosokeiden kokemuksia saavutettavuuden toteutumisesta ja heidän ajatuksiaan saavutettavuudesta. Tavoitteena on myös selvittää millaisia yleisiä saavutettavuuden esteitä kuurosokeat kohtaavat esimerkiksi käyttäessään erilaisia verkkosivuja ja sovelluksia. Tutkielman tavoitteena on myös pohtia kuurosokeiden kertomien kokemusten pohjalta, miten saavutettavuutta voitaisiin parantaa. Aineistoa tutkielmaa varten kerättiin haastattelemalla kuurosokeita henkilöä. Haastatteluista selviää, että verkkosivujen ja sovellusten puutteellinen saavutettavuus aiheuttaa haasteita. Haastattelujen perusteella yleisiä saavutettavuuden esteitä aiheuttaa esimerkiksi se, että ruudunlukija ei lue kaikkea sisältöä ja se, että käyttäjän omat värimaailman mukautukset eivät toimi verkkosivuilla ja sovelluksissa. Nämä ongelmat aiheuttavat mahdollisesti jopa sen, että kyseisten verkkosivujen ja sovellusten käyttäminen on mahdotonta. Saavutettavuutta parantaisi muun muassa se, että sovellukset olisivat kaikilta osiltaan ja rakenteeltaan toteutettu siten, että niiden käyttö onnistuu kokonaisuudessaan sujuvasti erilaisten tietoteknisten apuvälineiden avulla.
Keywords: saavutettavuus, kuurosokeus, tietotekniset apuvälineet