Aivojen kohdennettu ultraäänihoito liikehäiriösairauksien hoidossa - Joutsa, Juho; Frantzén, Janek; Kaasinen, Valtteri (Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2026)
Kohdennettu suurienergiainen aivojen ultraäänihoito (neuro-HIFU, high-intensity focused ultrasound) otettiin kliiniseen käyttöön Suomessa keväällä 2022 Turun yliopistollisessa keskussairaalassa ensimmäisenä yliopistosairaalana Pohjoismaissa. Pian käyttöönoton jälkeen julkaistiin ensimmäinen suomenkielinen katsaus aiheesta. Sittemmin tutkimusnäyttö on vahvistunut, käyttöaiheet ovat laajentuneet ja hoitokäytännöt ovat täsmentyneet myös kansallisella tasolla. Pääasiallinen käyttöaihe on edelleen lääkeresistentti vapina, mutta hoidot laajenevat myös muihin liikehäiriöihin. Tässä katsauksessa esittelemme neuro-HIFU-hoidon kliinisen nykytilanteen, käsittelemme tuoreinta tutkimusnäyttöä ja soveltuvuutta eri liikehäiriöiden hoitoon sekä tuomme esiin keskeiset seikat potilasvalinnan ja hoitoonohjauksen näkökulmasta.