Tiedon tila-ajalliset jalostamisprosessit suomalaisessa kehitysyhteistyössä – Tapaustutkimuksena ZAN–SDI-hanke Sansibarilla - Laitinen, Anni (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2016)
Tutkimus tarkastelee tiedon jalostamisen prosessia kehitysyhteistyöhankkeen alkuvaiheessa. Tutkimuksessa hyödynnetään aika-tilallista näkökulmaa, jossa tiedon jalostamisen ymmärretään tapahtuvan materiaalisen, kommunikatiivisen ja kognitiivisen tilan sekä lineaarisen ja relaationaalisen ajan vuorovaikutteisissa verkostoissa. Tutkimus on toteutettu tapaustutkimuksena, joka keskittyy Suomen ja Sansibarin valtionlaitosten välisen ZAN–SDI-kehitysyhteistyöhankkeen muutaman kuukauden mittaiselle ajanjaksolle. Kyseisenä ajanjaksona hankkeen suunnitteluvaihe saatiin päätökseen ja toteutusvaiheen ensimmäiset aktiviteetit aluilleen. Tutkimuksen aineisto koostuu ZAN–SDI-hankkeen hankedokumentista sekä joulukuun 2015 ja maaliskuun 2016 välisenä aikana kerätyistä erilaisista laadullisista aineistoista. Tutkimusta varten haastateltiin 16 hankkeessa mukana olevaa suomalaista ja sansibarilaista toimijaa, toteutettiin kahden kuukauden havainnointijakso Sansibarilla sekä vastaanotettiin hankkeessa mukana olevien henkilöiden laatimia päiväkirjakirjoituksia yhteensä 38 kappaletta. Aineiston analyysimenetelmänä on käytetty sisällönanalyysia. Tulokset osoittavat, että ZAN–SDI-hankkeen alkuvaiheessa tiedon jalostamisen prosessi on erottamaton osa tila-aikaa. Materiaalisen, kommunikatiivisen ja kognitiivisen tilan muodostamat vuorovaikutteiset verkostot saavat aikaiseksi sekä lineaarisessa ajassa tapahtuvaa edistystä että lineaarisen ajan sisällä yksilöllisesti koettua aikaa ja katkoksia. Kun ryhmä koostuu ennestään tuntemattomista ja eri kulttuureista tulevista henkilöistä ja sen tavoitteena on saavuttaa ennalta-asetetut tavoitteet, on erityisen tärkeää, että ryhmän jäsenet tapaavat toisensa kasvokkain. Fyysinen läheisyys ei kuitenkaan yksistään riitä. Esimerkiksi henkilöiden välinen kognitiivinen etäisyys, kielimuuri tai kuumat kokoushuoneet saavat aikaan edistymiseen vaikuttavia häiriöitä. Onnistunut tiedon jalostamisen prosessi vaatiikin läsnäoloa niin materiaalisessa, kommunikatiivisessa kuin kognitiivisessa tilassa. Kaikissa tiloissa yhtäaikainen läsnäolo luo puitteet myös ajan virtaamisen kokemuksellisuudelle, jolla on osaltaan positiivinen vaikutus edistymiselle. Tiedon jalostaminen on kuitenkin prosessi, jota ei voi suunnitella etukäteen. Monikulttuurisessa ryhmässä yksilöiden kyky tulkita jaettua informaatiota vaihtelee suuresti, ja tämä saa aikaiseksi yllätyksiä ja edistymisen eriaikaisuutta yksilöiden välillä.