Kirjallisuuskatsaus : nuorten hammasterveys ja hammashoitopelko - Kolu, Matleena (My University, 2019)
Tässä kirjallisuuskatsauksessa etsittiin tietoa lasten ja nuorten hammashoitopelon esiintyvyydestä ja siihen yhteydessä olevista tekijöistä. Erityisesti tutkittiin hammashoitopelon yhteyttä suun terveystottumuksiin sekä elintapoihin. Lisäksi tutkittiin aikaisempien hammashoitokäyntien yhteyttä hammashoitopelkoon. Hammashoitopelko on yleistä aikuisilla sekä lapsilla, ja sen ilmentymiseen voi vaikuttaa moni asia. On tärkeää tuntea hammashoitopelon synnyttämiä tekijöitä, jotta pelkoa voidaan ehkäistä ja hoitaa yksillöllisesti. Tämä kirjallisuuskatsaus koostuu PubMed-tietokannan julkaisuista. Katsaukseen sisällytettiin julkaisut ajalta 1.1.2014–31.9.2018 sekä aikaisemmat merkittävät julkaisut, jotka tukevat uutta tutkimustietoa. Hakulausekkeella PubMedin tietokannasta löytyi 39 julkaisua, joista katsaukseen valikoitui 11 kappaletta. Katsaukseen valitut julkaisut käsittelivät lasten ja nuorten hammashoitopelkoa. Muut käytetyt lähteet löytyivät näiden julkaisujen lähdeluetteloista. Tässä kirjallisuuskatsauksessa ei havaittu selkeää eroa eri-ikäisten lasten hammashoitopelon yleisyydessä. Katsauksessa ei havaittu selkeää yhteyttä hammashoitopelon ja harjausfrekvenssin välillä. Myöskään makeisten syönnin ja hammashoitopelon välinen yhteys ei ole selkeä. Napostelu aterioiden välissä oli yleisempää vanhemmilla lapsilla. Makeisten syönti ja laiska harjaaminen näyttää yleistyvän lasten kasvaessa. Hammaslääkärikäyntien yhteys pelkoon selittyy luultavasti käyntiin liittyvän kokemuksen ja tottumisen kautta. Invasiiviset toimenpiteet voivat vaikuttaa pelon syntymiseen, mutta myös hammashoitohenkilöstön toiminta on luultavasti tärkeässä osassa pelon ehkäisyssä. Lasten hammashoitopelon yhteydestä suunhoito- ja syömistottumuksiin on tärkeää tehdä lisää tutkimustyötä suuremmilla otosryhmillä.
Keywords: nuoret, hammashoitopelko, suunhoitotottumukset, syömistottumukset