Keskiaikaa kolmessa kaupungissa – keskiajan esittäminen Turun, Tukholman ja Bergenin keskiaikamuseoissa vuonna 2017 - Tummavuori, Tuulia-Tuulia (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Tämä tutkielma käsittelee keskiajan esittämistä kolmen pohjoismaisen keskiaikamuseon pysyvissä näyttelyissä vuonna 2017. Tutkimani museot ovat Aboa Vetus Turussa, Medeltidsmuseet Tukholmassa ja Bryggens museum Bergenissä. Nämä museot ovat arkeologisten kaivausten paikalle rakennettuja in situ -museoita, joissa esitellään paitsi keskiaikaa niin myös sitä, millainen alueella sijainnut kaupunki oli keskiajalla. Käsittelen sitä, millä tavoin ja millaisia representaatioita keskiajasta museoissa rakennetaan. Tutkimissani museoissa keskiajan elämän eri osa-alueiden käsittely yhdistyy kaupungin paikkojen käsittelyyn. Käsittelen tutkielmassani sitä, mitä paikkoja ja elämän osa-alueita erityisesti käsitellään ja mitkä paikat ja elämänosa-alueet jäävät vähälle huomiolle tai kokonaan käsittelemättä. Tärkeitä paikkoja ja käsiteltäviä aiheita ovat erityisesti uskonelämä ja siihen liittyvät paikat; laivat ja merenkulku; käsityöläisten työtilat ja käsityöt sekä kauppapaikat ja kaupankäynti. Tarkastelen tutkielmassani, millaisia kerrontakeinoja museot käyttävät rakentaessaan keskiajan representaatioita. Erityistä huomiota kiinnitän siihen, millaisilla tilallisilla keinoilla museot viestivät keskiajasta. Tärkeinä keinoina näyttäytyvät niin raunioiden kuin uusien kaupunkimaisten tilojen esittely. Tarkastelen myös museoiden käyttämiä kerrontakeinoja ja sitä, miten eri kerrontakeinot voidaan ymmärtää autenttisuutta tukevina. Esille tulee, että museoissa yhdistellään alkuperäisyydestä viestiviä kerrontakeinoja, esimerkiksi arkeologisia löytöjä, ja uskottavuutta tukevia kerrontakeinoja, kuten historiallista fiktiota ja keskiaikatyylistä rakentamista. Tilallisen esittämisen yhteydessä tarkastelen myös sitä, miten museot käsittelevät keskiajan ja nykyajan suhdetta. Lopuksi tarkastelen sitä, esitetäänkö museoissa keskiaikaa romanttisesti tai korostaen keskiajan synkkyyttä. Erityisen hyvin molemmat näkyvät Tukholman keskiaikamuseossa, johon kuuluu olennaisena sekä keskiajan ihailtujen piirteiden, kuten käsitöiden ja goottilaisen arkkitehtuurin, esittely että kuolemanvaaran ja väkivallan käsittely. Turun keskiaikamuseossa sekä keskiajan romanttisia että synkkiä piirteitä käsitellään ennen kaikkea historiallisen fiktion kautta. Bergenin keskiaikamuseo on hyvin asiatyylinen, mutta myös siellä nostetaan esille keskiajan synkkyys esittelemällä pääkalloja ja käsittelemällä kuolemaa.