Market Reactions around Stock Split Announcements : An Analysis of Abnormal Returns on the Nasdaq Helsinki - Nordlund, Joona (My University, 2024)
This thesis examines market reactions to stock split announcements on the Nasdaq Helsinki over a period from 2000 to 2023, aiming to identify both the occurrence and drivers of abnormal returns around these events. Employing an event study methodology, abnormal returns are calculated within a 21-day window surrounding stock split announcements, enabling a detailed analysis of market behaviour pre- and post-announcement. The findings reveal that stock splits induce significant positive abnormal returns on the announcement day, supporting the signalling hypothesis and suggesting optimistic market interpretations of future company performance. However, these abnormal returns do not persist in the long term, supporting the semi-strong form of the efficient market hypothesis. Regression analyses indicate that the split factor – indicative of the stock split size – is the primary determinant influencing these abnormal returns. In contrast, market capitalization, analyst coverage, and cumulative abnormal trading volumes do not show significant impacts, possibly due to the unique characteristics of the Finnish market or the data set used. This study contributes to the existing literature by providing fresh insights into the efficiency of the Finnish stock market and the interpretative value of stock splits. It also highlights areas for future research, including the role of digital platforms in shaping market reactions and the potential influence of behavioural finance theories on perceptions of stock splits.

Tässä tutkielmassa tarkastellaan markkinareaktioita osakesplittien julkaisupäivien ympärillä Nasdaq Helsingissä vuosien 2000–2023 ajalta. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää epänormaalien tuottojen esiintyminen näiden tapahtumien yhteydessä sekä tunnistaa niiden taustalla vaikuttavat tekijät. Epänormaalit tuotot lasketaan tapahtumatutkimusmenetelmällä 21 päivän tapahtumaikkunan ajalle, joka ympäröi osakesplittien julkaisuhetkiä. Tämä mahdollistaa yksityiskohtaisen analyysin markkinoiden käyttäytymisestä ennen ilmoitusta ja sen jälkeen. Tulokset osoittavat, että osakesplittien julkaisut aiheuttavat merkittäviä positiivisia epänormaaleja tuottoja, mikä tukee signalointihypoteesia ja viittaa markkinoiden optimistiseen tulkintaan yrityksen tulevasta suorituskyvystä. Kuitenkaan nämä epänormaalit tuotot eivät ole tilastollisesti merkittäviä julkaisupäivän jälkeen, mikä tukee tehokkaiden markkinoiden hypoteesin keskivahvoja ehtoja. Regressioanalyysit osoittavat, että osakesplitin suhdeluku on pääasiallinen tekijä, joka vaikuttaa näihin epänormaaleihin tuottoihin. Samalla markkina-arvolla, analyytikoiden määrällä ja kumulatiivisilla epänormaaleilla kaupankäyntivolyymeillä ei ole tilastollisesti merkittävää vaikutusta kumulatiivisiin epänormaaleihin tuottoihin. Tutkimus tarjoaa uusia näkökulmia Suomen osakemarkkinoiden tehokkuudesta sekä osakesplittien tulkinnallisesta arvosta. Samalla se esittää näkemyksiä ja kehityskohteita tuleville tutkimuksille nostaen esiin digitaalisten alustojen merkityksen markkinareaktioiden muokkaajina sekä käyttäytymistaloustieteen teorioiden vaikutuksen osakesplittien tulkintaan.
Keywords: stock split announcement, cumulative abnormal returns, Nasdaq Helsinki, split factor, regression analysis, osakesplitin julkaisu, kumulatiiviset epänormaalit tuotot, Nasdaq Helsinki, osakesplitin suhdeluku, regressioanalyysi