Hoitajan ja potilaan välinen vuorovaikutus eristystilanteen aikana psykiatrisessa sairaalahoidossa - Lipponen, Essi (My University, 2019)
Tämän pro gradu –tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää millaista hoitajan ja potilaan välinen vuorovaikutus on eristystilanteiden aikana ja tunnistaa vuorovaikutukseen liittyviä kehittämiskohteita hoitajan ja potilaan välillä eristämistilanteen aikana hoitajan näkökulmasta psykiatrisessa sairaalahoidossa. Tutkimuksen tavoitteena on tuottaa tietoa, jonka avulla voidaan kehittää potilaan saamaa hoitoa eristystilanteen aikana psykiatrisessa sairaalahoidossa. Tutkimus on laadullinen fenomenologinen tutkimus. Tutkimuksen kohdejoukkona oli psykiatrisessa sairaalassa työskentelevät hoitajat (n= 32.) Aineisto kerättiin syksyllä 2018 semistrukturoiduilla fokusryhmähaastatteluilla. Saatu aineisto analysoitiin induktiivisen sisällön analyysin avulla. Hoitajat pyrkivät eristystilanteessa terapeuttiseen vuorovaikutukseen potilaan kanssa. Vuorovaikutukseen liittyi sekä hoitajan ominaisuudet, että potilaan psyykkinen vointi. Vuorovaikutuksella pyrittiin arvioimaan potilaan psyykkistä vointia sekä eristyksen tarvetta. Eristystilanteen vuorovaikutuksen kehittämiskohteita oli potilaslähtöinen vuorovaikutus sekä osaston käytäntöihin liittyvät muutostarpeet. Potilaslähtöistä vuorovaikutusta haluttiin vahvistaa huomioimalla potilasta paremmin eristystilanteen aikana ja kiinnittämällä huomioita hoitajien asenteisiin. Osaston käytäntöihin liittyvillä muutostarpeilla haluttiin helpottaa hoitajien tavoitettavuutta ja vuorovaikutuksen suunnitelmallisuutta. Tämän pro gradu –tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää eristystilanteen vuorovaikutuksen suunnitelmallisuudessa ja terapeuttisen hoitosuhteen ylläpitämisessä myös eristystilanteen aikana.
Keywords: vuorovaikutus, hoitosuhde, psykiatria, eristys