Näkökulmia suomalaisen varhaiskasvatuksen tutkimuksiin eri tieteenalojen e-kirjoina julkaistuissa väitöstutkimuksissa - Kinos, Jarmo; Ranta, Samuli; Harju-Luukkainen, Heidi; Chydenius, Heidi Irene; Ukkonen-Mikkola, Tuulikki; Kangas, Jonna; Neitola, Marita; Ruokonen, Inkeri; Kuusisto, Arniika (Suomen kasvatuksen ja koulutuksen historian seura, 2026)
Tämä artikkeli tarkastelee suomalaista varhaiskasvatusta käsittelevää tutkimusta väitöskirjoihin kohdentuvan systemaattisen kirjallisuuskatsauksen kautta. Tutkimustehtävänä oli analysoida vuosien 1975–2022 aikana e-kirjana julkaistujen varhaiskasvatukseen kytkeytyvien suomalaisilla yliopistoilla tehtyjen väitöstutkimusten (N=80) tutkimusmenetelmiä, tutkimuksen kohteita ja aiheita eri tieteenaloilla. Tutkimustulosten mukaan varhaiskasvatusta käsittelevissä väitöstutkimuksissa painottuvat laadulliset menetelmät suhteessa määrällisiin ja monimenetelmällisiin tutkimusasetelmiin. Lisäksi lapsen näkökulma korostuu väitöstutkimuksissa palvelun tuottajan näkökulmaa enemmän. Tutkimusaiheet kohdistuvat yleisimmin varhaiskasvatuksen pedagogiikkaan. Pedagogiikan analyysi ilmentää lisätutkimuksen tarpeita liittyen siihen, miten pedagogiikka on määritelty ja ymmärretty varhaiskasvatuksessa, sekä siihen, onko varhaiskasvatuksen pedagogiikkaa koskeva tarkastelu turhan kapeaa alan tieteellisissä teksteissä. Tulosten pohjalta voidaan todeta, että jatkotutkimuksessa ja tutkielmia ohjatessa on tärkeää huomioida sekä menetelmällinen että tutkimuksen tarkastelunäkökulmiin liittyvän monipuolisuuden ylläpitäminen ja vahvistaminen.