Puzzling Prices : Information insufficiency and misidentification of monetary policy shocks in VAR models - Pitkäranta, Juho (My University, 2024)
Traditional low-dimensional VAR models do not contain enough information to ensure reliable identification of monetary policy shocks and thus tend to produce a price puzzle. The often used commodity price and exchange rate controlling is found to be negligible at best and evidence is shown that the seeming successfulness of traditional models can be attributed to trend components turning the used economic activity variable to a crude output gap estimate. Traditional Cholesky identification is found to be unjustified for most applications and to underestimate the effect sizes of monetary shocks especially in lower dimensional models. Models including a measure for the output gap, data-rich FAVAR models and statistical identification are found to be more successful in identifying monetary shocks. These models indicate, that there is no price puzzle for the euro area. A 25 basis point monetary shock is found to have a 10 to 15 basis point negative effect to the euro area HICP inflation rate, peaking around 12 months and converging to zero around 30 months after impact.

Perinteisten mataladimensioisten VAR-mallien informaatiojoukko ei mahdollista rahapolitikkashokkien luotettavaa identifiointia, jonka takia ne tuottavat usein niin kutsutun hintapähkinän. Tulokseni näyttävät, että informaatiojoukon laajentaminen tavanomaisilla hyödykehinta- ja valuuttakurssikontrolleilla ei tuota merkittävää parannusta tähän, ja perinteisten mallien onnistuminen selittyy malleissa käytetyillä trendikomponenteilla, jotka muuttavat käytetyn tuotantomuuttujan lineaariseksi tuotantokuiluestimaatiksi. Empiiriset tulokseni hylkäävät rekursiivisen Cholesky-identifikaation lähes jokaisessa mallissa. Lisäksi Cholesky-identifikaatio vaikuttaisi tuottavan todellista pienempiä estimaatteja mataladimensioisissa malleissa. Tuotantokuilun sisältävät mallit, isoista aineistoista estimoidut FAVAR-mallit sekä tilatollinen identifikaatio mahdollistavat rahapolitiikkashokkien identifikaation luotettavammin. Näiden mallien tuottamien tulosten perusteella euroalueella ei ole havaittavissa hintapähkinää. Tulosteni perusteella 25 korkopisteen rahapolitiikkashokilla on 10-15 korkopisteen negatiivinen vaikutus inflaatioasteeseen noin 12 kuukauden viiveellä, jonka jälkeen vaikutus konvergoituu nollaan noin 30 kuukauteen mennessä.
Keywords: price puzzle, vector autoregression, monetary policy, statistical identification, information sufficiency, hintapähkinä, vektoriautoregressio, rahapolitiikka, tilastollinen identifikaatio, informaatiovaje