Suomalaisten instituutiosijoittajien vastuullisen sijoittamisen vaikuttamisprosessit - Hussi, Suvi (fi=Turun yliopisto. Turun kauppakorkeakoulu|en=University of Turku. Turku School of Economics|, 2017)
Vastuullisesta sijoittamisesta ja sen strategisesta toteuttamistavasta, vaikuttamisesta, on Suomessa tehty verrattain vähän tutkimuksia. Vaikuttamisen suosio on viime vuosien aikana kasvanut räjähdysmäisesti erityisesti instituutiosijoittajien keskuudessa. Vaikuttamisprosessien avulla instituutiosijoittajat pyrkivät toteuttamaan vastuullisen sijoittamisen strategiaansa ja vaikuttavat sijoituskohteisiin, jotka eivät täytä sijoittajan niille asettamia, ESG-tekijöitä sisältäviä vastuullisuuskriteereitä. Tutkimuksen tarkoituksena on luoda katsaus vastuulliseen sijoittamiseen ja vaikuttamiseen sen strategisena toteuttamistapana. Tutkimuksessa perehdytään kolmen instituutiosijoittajan tapaan tehdä vaikuttamisprosesseja ja vertaillaan näiden yhtiöiden tapoja vaikuttaa tutkimuskohteeksi valittuun sijoituskohteeseen, BP Plc:hen. Tutkimuksessa pyritään selvittämään eroavatko vaikuttamisprosessit tilanteessa, jossa instituutiosijoittajat vaikuttavat kaikki samaan, sijoituskohteenaan olevaan yhtiöön. Tutkimuksen teoreettisena viitekehyksenä toimii vastuullisen sijoittamisen teoria sekä päämiesagenttiteoria. Teoreettinen osio nojautuu olemassa olevaan kirjallisuuteen ja aiheesta aiemmin tehtyihin tutkimuksiin. Tutkimus on toteutettu case-tutkimuksena ja haastatellut yritykset on valittu mukaan BP Plc:n omistuksen perusteella. Empiirinen aineisto tutkimusta varten on kerätty teemahaastatteluiden avulla. Tutkielman empiirisessä osuudessa esitellään mukaan valikoituneiden instituutiosijoittajien tekemiä vaikuttamisprosesseja, niiden suhdetta toisiinsa ja analysoidaan vertailun tuloksia aikaisempien tutkimuksien avulla. Tutkimuksessa päädyttiin johtopäätökseen, että instituutiosijoittajien vastuullisen sijoittamisen strategiana vaikuttamisella on olennainen rooli. Päämies-agenttiteorian mukaan vaikuttamisprosesseja harjoitetaan, koska sijoittajan ja kohdeyrityksen intressit eivät enää kohtaa. Intressiristiriidan tilanteessa päämiehen asemassa toimiva sijoittaja pyrkii aktiivisen omistajuuden ja vaikuttamisprosessiensa kautta vaikuttamaan sijoituskohteen toimintaan siten, että toiminta muuttuisi pitkällä aikavälillä molempien intresseihin sopivammaksi ja sijoituskohde voitaisiin pitää instituutiosijoittajan sijoitussalkussa. Samoja seikkoja ilmeni myös tutkimuksen empiirisen osuuden kokoamisessa. Haastateltujen instituutiosijoittajien vaikuttamisprosessit mukailevat toisiaan, aikaisempia tutkimuksia sekä teoreettista aineistoa monin paikoin, mutta uutta tietoa tutkimus tuo suomalaisten instituutiosijoittajien vaikuttamisprosessien yksityiskohtaisuuteen sekä prosessissa tehtyihin valintoihin. 1) Miksi tutkimus on tehty? 2) Mikä on tutkimuksen mahdollinen teoreettinen tausta? 3) Miten tutkimus on käytännössä tehty, eli mikä on sen metodologia? 4) Mitä ovat keskeiset tulokset? 5) Mitkä ovat pääasialliset todisteet? 6) Mitä johtopäätöksiä tutkimuksesta voi tehdä?