Hyvänlaatuisen niskakivun hoito perusterveydenhuollossa - Jaro Karppinen; Katri Laimi; Riikka Holopainen; Mikko Lausmaa; Maija Paukkunen; Anna-Sofia Simula; Jari Arokoski (Suomen lääkäriliitto, 2022)
Niskakivun spesifiset ja vakavat syyt sekä kipua pitkittävät tekijät on tärkeä tunnistaa.
Kipua provosoiviin mekaanisiin ja psykologisiin kuormitustekijöihin kannattaa puuttua jo varhain.
Yksilöllinen potilasinformaatio ja terapeuttinen harjoittelu ovat hoidon kulmakiviä. Passiivisilla hoidoilla ei ole pitkäaikaisvaikuttavuutta.
Hyvä vuorovaikutus edistää potilaan toipumista ja vähentää kipuun liittyvää pelkoa.