Kansainvälisten projektitoimitusten verotus EU-alueella : Case-tutkimus - Anttila, Joonas (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Valtioiden rajat ylittävä taloudellinen toiminta on lisääntynyt jatkuvasti ihmisten ja pääoman liikkuvuuden myötä. Rajat ylittävässä taloudellisessa toiminnassa verotuksella on merkittävä vaikutus liiketoiminnan kannattavuuteen. Sen takia on tärkeä tietää tai osata ennustaa liiketoimintaa koskevat verotukselliset tekijät. Tässä tutkimuksessa keskitytään erityisesti projektiliiketoiminnan verotukseen rajat ylittävissä tapauksissa sillä projektit ovat laajoja kokonaisuuksia ja niiden verotus koostuu monesta osasta. Näin ollen myös projektitoiminnan kannattavuus on pitkälti sidoksissa ennakoitavaan verotuskäytäntöön. Tässä tutkimuksessa tarkastellaan miten projektitoimitusten verotus eroaa tavallisen myynnin verotuksesta, mitä mahdollisia ongelmakohtia projektitoimituksilla on verotuksellisesta näkökulmasta ja voiko projektien verokustannuksia ennakoida tai arvioida täysin etukäteen. Tutkimuksen ongelma on case-yrityksen havaitsema ja sitä tarkastellaan aiheeseen liittyvän kirjallisuuden, lakien ja case-yrityksen henkilöjen haastattelujen kautta toiminta-analyyttisella tavalla. Tämä tutkimus on laadullinen ja sen empiirinen osuus koostuu mainituista case-yrityksessä toimivien henkilöiden haastatteluista. Haastateltavat vastaavat yrityksessä projektien taloudellisesta hallinnoinnista verotus mukaan lukien. Tutkimus osoittaa, että projektit eroavat tavallisesta myynnistä niiden luonteen ja erityisesti keston takia. Projektit voivat vaatia verorekisteröintejä eri valtioissa ja niillä on vaikutus sekä arvonlisäverotukseen että tuloverotukseen. Rekisteröitymiset ovat myös suurin ongelmakohta projektien verotuksessa sillä tulkinnat rekisteröitymisvelvollisuuden syntymisestä vaihtelevat valtioittain. Verotuksen ennakointi on hyvin haastavaa tulkintaerojen mutta myös projektien luonteen takia. Projektit ovat usein erilaisia ja pienikin ero voi vaikuttaa verotukseen rajat ylittävissä tilanteissa. Tutkimuksen johtopäätöksenä todetaan, että projektitoimitusten verotuksen ennakointi kokonaisuudessaan ja liiketoiminnalle yksinkertaisen tarkastuslistan luominen on lähes mahdotonta. Projektien erojen takia huomioitavat seikatkin vaihtelevat. Mallia voidaan ottaa aikaisemmista projekteista mutta tapauskohtaista harkintaa ei tulisi jättää pois sillä se voi aiheuttaa suuremmat kustannukset kuin tarkasteluun käytetty aika.