Psykiatrisen erikoissairaanhoidon sosiaalityöntekijöiden kokemuksia yhteistyöstä sosiaalihuollon sosiaalityöntekijöiden kanssa : Sosiaalityöntekijöiden välinen yhteistyö rajatyöteorian viitekehyksessä - Honkanen, Jutta (My University, 2026)
Tämä pro gradu -tutkielma käsittelee psykiatrisen erikoissairaanhoidon sosiaalityöntekijöiden kokemuksia roolistaan ja tehtävistään sosiaalihuollon sosiaalityöntekijöiden kanssa tehtävässä yhteistyössä. Tutkielma käsittelee myös psykiatrisen erikoissairaanhoidon sosiaalityöntekijöiden kokemuksia yhteistyötä edistävistä ja estävistä tekijöistä sekä keinoja yhteistyön kehittämiseksi tulevaisuudessa. Tutkimusaihetta tarkastellaan rajatyöteorian kontekstissa. Terveyssosiaalityön asema tulevaisuudessa näyttää hyvinvointialueiden tekemien muutosten myötä epävarmalta, jonka vuoksi tutkimusaihe on varsin ajankohtainen. Tutkielmassa on kaksi tutkimuskysymystä, joiden kautta aihetta lähestytään. Tutkimuskysymykset ovat: millaisena psykiatrisessa erikoissairaanhoidossa työskentelevät sosiaalityöntekijät kokevat oman roolinsa ja tehtävänsä sosiaalihuollon sosiaalityöntekijöiden kanssa tehtävässä yhteistyössä ja millaiset tekijät psykiatrisessa erikoissairaanhoidossa työskentelevien sosiaalityöntekijöiden mukaan edistävät tai estävät yhteistyötä sosiaalihuollon sosiaalityöntekijöiden kanssa terveydenhuollon ja sosiaalihuollon rajapinnoilla. Tutkimus on laadullinen eli kvalitatiivinen tutkimus. Tutkimusaineisto kerättiin Webropol-kyselylomakkeella ja vastauksia tuli lopulta 17 kappaletta. Aineisto on analysoitu teoriaohjaavan sisällönanalyysin keinoin. Tulosten mukaan psykiatrisen erikoissairaanhoidon sosiaalityöntekijän roolia yhteistyössä määrittää erityisesti asiakkaan tilanteen arvioiminen ja sosiaalihuollon palveluihin ohjaaminen, vuorovaikutus ja asiakkaan tilanteen konkreettinen edistäminen sekä sosiaali- ja terveydenhuollon näkökulmien yhdistäminen. Tulokset osoittavat, että psykiatrisen erikoissairaanhoidon sosiaalityöntekijät kokevat tehtäväkseen yhteistyössä yhteydenpidon ja tiedon vaihtamisen, verkostotyöskentelyn sekä ilmoitusten, lausuntojen ja lähetteiden tekemisen. Psykiatrisen erikoissairaanhoidon sosiaalityöntekijät kokevat yhteistyötä estävien ja edistävien seikkojen paikantuvan erityisesti ammatillisiin, käytännöllisiin ja rakenteellisiin tekijöihin. Psykiatrisen erikoissairaanhoidon sosiaalityöntekijöiden mukaan yhteistyötä tulisi tulevaisuudessa kehittää vahvistamalla yhteistä tietoperustaa ja yhteydenpitoa sosiaalihuollon sosiaalityöntekijöiden kanssa sekä kehittämällä toimivampia yhteistyörakenteita ja -käytäntöjä molemminpuolisesti.
Keywords: terveyssosiaalityö; psykiatrinen erikoissairaanhoito; sosiaalihuolto; rajatyö