Maisemahistoriallinen selvitys Tampereen Näsinpuistosta arvottamisen viitekehyksestä käsin - Ristola, Pauliina (My University, 2017)
Tutkimuksen aiheena on Tampereen Näsinpuisto. Puisto sijaitsee Tampereen keskustan pohjoispuolella Hämeenpuiston päätteenä. Tutkimuksen tarkoitus on laatia maisemahistoriallinen selvitys Tampereen kaupungin käyttöön puiston tulevaa kunnostustyötä varten. Tutkimus on tilaustyö, jonka painopisteenä on puutarha- ja puistohistorian ohella vanhoihin puistoihin ja puutarhoihin liittyvä arvottaminen. Selvitys jakaantuu ikään kuin kahteen osaan, teoria ja raportti osuuksiin. Teoriaosan tärkeimpänä lähteenä on ollut puutarhakirjallisuus sekä teokset, joissa käsitellään arvottamista eri näkökulmista. Raporttiosuuden lähteenä ovat olleet erilaiset arkistomateriaalit, kuten vanhat kartat ja valokuvat. Tutkimusmetodeina on käytetty kirjallisuuslähteisiin perehtymisen lisäksi vanhojen kartta-aineistojen ja alueesta säilyneiden valokuvien tutkimista ja tulkintaa. Arkistoaineistoa on vertailtu puiston nykytilaan. Näsinpuiston yhteydessä lienee kiistatonta todeta, että puisto on arvokas osa alueen ympäristöä. Koko Tampereen kaupungin näkökulmastakin voidaan mielestäni katsoa Näsinpuiston arvon keskustapuistona olevan erittäin merkittävä. Puistoon liittyy Tampereen kannalta mielenkiintoista ja merkittävää henkilö- ja kulttuurihistoriaa. Kohteen fyysiset muutokset, kuten kasvillisuuden kasvaminen näköaloja estämään, muistomerkkien ja patsaiden sijoittaminen puistoon, asuinpihan liittäminen osaksi julkista kaupunkitilaa ovat alueella tapahtuneista muutoksista näkyvimpiä. Tulevalla alueen käytöllä ja mahdollisella käyttötavan muutoksella sekä alueen ympäristön rakentamisella voi olla merkittäviä vaikutuksia näköalapuisto -statuksen menettämisessä tai sen säilyttämisessä. Näsinpuisto on erityisen merkittävä näköalapuistoja edustava kohde, joita on vain muutamia Suomessa. Se on hyvin lajirikas ja sellaisena säilyttämisen arvoinen. Tutkimusta voi käyttää sekä Näsinpuiston kunnnostustyön työkaluna, että lähteenä pohdittaessa puistoihin liittyvää arvottamista.