Taloudelliset ja ei-taloudelliset tekijät osana kiertotalousinvestoinnin päätöstä - Vienanlinna, Joona (My University, 2022)
Tutkielmassa tarkastellaan kiertotalouden mukaista toimintaa ja investointeja suomalaisissa yrityksissä. Kiertotalouden yleistyessä käsitteenä on se myös laajentunut yritysten toimintaan, tarjoten liiketoiminnassa mahdollisuuksia investoida ja tuottaa arvoa. Samalla uusi ja vielä asteen tuntematon toimintamuoto aiheuttaa yrityksissä epävarmuutta. Tutkielmassa on pyritty selvittämään tarkemmin, mitkä taloudelliset ja erityisesti ei-taloudelliset tekijät vaikuttavat investointipäätökseen ja investointiprosessiin kiertotalouden parissa erilaisissa yrityksissä. Tarkastelussa on keskitytty erityisesti valmistavan teollisuuden parissa toimiviin yrityksiin, jotka edustavat kierron eri osia. Kiertotalouden mahdollistamia toimintamuotoja on tuotu esille keskeisten strategisten eli toimintaa laajasti muokkaavien investointien osalta. Investoinneilla on usein merkittävä vaikutus yrityksen liiketoimintaan ja sen menestykseen, ja siksi niiden arviointi rajallisten resurssien puitteissa on tärkeää. Tutkielma on toteutettu tarkastelemalla aiempaa teoreettista kirjallisuutta kiertotalouden ja investointien osalta. Kiertotaloudessa on pyritty keskittymään yritysten liiketoimintaa käsittelevään näkökantaan. Investointien puolesta on keskitytty investointien arviointiin ja päätöksentekoon. Tutkimusosio on toteutettu puolistrukturoituina haastatteluina, joihin osallistui neljä suomalaista kiertotalouden parissa toimivaa yritystä. Haastatteluiden osalta on kerätty tiedot yhteen tutkielmaan, jossa tuloksista on esitetty johtopäätökset ja lopputulemat. Tutkielman pohjalta voidaan todeta kiertotalousinvestoinnin päätökseen vaikuttavan taloudelliset ja ei-taloudelliset tekijät. Molemmista luokista nouseva yksi tärkeä tekijä saattoi ratkaista projektin toteutumisen kohtalon, jonka myötä investointi voitiin toteuttaa, olla toteuttamatta tai toteuttaa muutettuna. Tästä johtuen yritykset arvioviat laajasti molempia tekijöitä. Monet tekijät olivat toisiinsa sidoksissa ja yleisesti taloudellinen menestys mahdollisti vastuullisen toiminnan samalla, kun vastuullinen toiminta paransi taloudellista kannattavuutta Ei-taloudellisten tekijöiden osalta, nousi erityisesti huomioitavia seikkoja kiertotalouden tarjotessa haasteita lineaaritaloudesta poikkeavan toimintamuodon myötä. Siksi ne nousivat myös tutkielmassa keskeiseen osaan. Kiertotalous toimintamuotona usein toi tiettyjä tyypillisiä erityispiirteitä näiden tekijöiden osalta arvioitavaksi esimerkiksi materiaaliketjujen, sidosryhmien vaatimusten ja strategian määrityksen osalta. Näitä tekijöitä tiedostamalla yritykset saavat laajemman kuvan investointien vaatimista tekijöistä, jolloin mahdollisuus onnistua investoinneissa paranee. Kun voidaan rakentaa vahvan osaamisen kautta päätöksen tueksi tarpeeksi informaatiota, ja investointi on yleisesti yrityksissä tuettua sekä vakinaistettua, nousee investoinnin arviointi erityiseen asemaan osana sitä.
Keywords: kiertotalous, investoinnit, kiertotalousinvestoinnit, investointien arviointi, ei-taloudelliset tekijät, taloudelliset tekijät