Ammattimaisen urheiluseuran talouden johtaminen muuttuvassa toimintaympäristössä - Östlund, Eetu (My University, 2024)
Tämän tutkielman tarkoituksena on lisätä ymmärrystä urheiluseurojen toimintaympäristössä tapahtuvien muutosten vaikutuksista näiden seurojen talousjohtamiseen. Lisäksi pyritään osoittamaan urheiluseuran talousjohtamisen erityispiirteet, joissa se eroaa tavanomaisen yrityksen talousjohtamisesta. Tutkielmassa syvennytään aiheeseen käsittelemällä talousjohtamista yleisesti, urheiluorganisaation talousjohtamisen perusperiaatteita ja alaa leimaavia tekijöitä sekä tarkastelemalla suomalaisen urheilun toimintakenttää suhteessa vallitsevaan lainsäädäntöympäristöön. Tutkielma toteutetaan laadullisena tutkimuksena, jossa menetelmänä käytetään teemahaastatteluja. Haastatteluiden tavoitteena on muodostaa urheiluseuroissa taloutta johtavien henkilöiden näkemysten perusteella kokonaisvaltainen käsitys kokoluokaltaan suurten suomalaisten urheiluseurojen talouden johtamisesta, niihin vaikuttavista tekijöistä, laadituista prosesseista sekä urheiluseurojen taloudellisen toiminnan tulevaisuuden näkymistä. Tutkielman tutkimusote on toiminta-analyyttinen, sillä tutkimuksen kohteena on organisaatio, sen prosessit, ulkoiset muutokset ja johtaminen. Tutkimukseen näkökulmaa haetaan sidosryhmäteoriasta ja sitä pyritään hyödyntämään urheiluseuran taloutta koskevan päätöksenteon ymmärtämisessä. Tutkielman keskeisinä tuloksina havaitaan suurten urheiluseurojen talousjohtamisen merkityksen kasvaneen toimintaympäristön epävakauksien lisääntyessä ja urheiluseurojen johdon ohjauksen ja taloudellisten rajojen asettamisen lisääntyneen suhteessa seuran alaisuudessa toimiviin joukkueisiin. Urheiluseurojen talouden johtamisen pääpaino havaitaan olevan kassavirtojen hallinnassa sekä resurssien oikea-aikaisessa ja -suhtaisessa allokaatiossa. Tulevaisuuden haasteina urheiluseuroissa koetaan julkisen sektorin roolin muutos ja rahoituksen pieneminen sekä organisaatioon rekrytoitaviin henkilöihin liittyvät riskit. Mahdollisuutena urheiluseuroissa havaitaan laaja-alainen yrityssektorin kanssa toteutuva sidosryhmäyhteistyö ja sen merkityksen kasvu osana vakaata yhdistystaloutta. Vakaalle pohjalle rakentuva ja systemaattisesti johdettu talous mahdollistaa seuran yhteiskunnallisesti merkittävien tehtävien toteuttamisen lasten ja nuorten kasvatuksessa sekä yleisemmin liikunnallisen elämäntavan edistämisessä.
Keywords: urheiluseura, yhdistys, talousjohtaminen, sidosryhmät, ammattimaistuminen, kolmas sektori