Väkivaltatyön ammattilaisten kyky tunnistaa lähisuhteissa esiintyvää taloudellista väkivaltaa - Äärelä, Eveliina (My University, 2022)
Lähisuhdeväkivalta on merkittävä kansanterveyttä heikentävä ongelma ja sen seuraukset ovat pitkäkestoisia ja kalliita niin yksilölle kuin yhteiskunnallekin. Suomalaisten lähisuhdeväkivaltaa kokeneiden terveydenhoitokustannukset ovat yli 80 % suuremmat muuhun väestöön verrattuna. Kulut kasvavat tunnistamisajankohtaan asti. Lähisuhdeväkivallan varhaisella tunnistamisella voidaan vähentää väkivallasta seuraavia yhteiskunnallisia kustannuksia sekä inhimillistä kärsimystä. Tunnistamista ei ole aiemmin tutkittu taloudellisen väkivallan osalta. Taloudellinen väkivalta on lähisuhdeväkivallan muoto, joka ilmenee henkilön taloudellisiin asioihin liittyvän itsemääräämisen tahallisena loukkaamisena tai rajoittamisena. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, miten suomalaisten turvakotien väkivaltatyön ammattilaiset tunnistavat lähisuhteissa esiintyvän taloudellisen väkivallan ja mikä ennustaa taloudellisen väkivallan tunnistamista. Taloudellisen väkivallan tunnistamiseen liittyvään Webropol -kyselyyn vastasi 45 turvakotien työntekijää. Anonyymissä kyselyssä tutkittavat vastasivat 19 kysymykseen, joista 10 koski taloudellista väkivaltaa. Kyselyssä oli kahdeksan taloudellista väkivaltaa koskevaa monivalintakysymystä Likert-asteikollisilla vastausvaihtoehdoilla sekä kaksi avointa kysymystä taloudellisesta väkivallasta. Tässä tutkimuksessa keskityttiin taloudellisen väkivallan itsearvioituun tunnistamiseen, taloudellisesta väkivallasta kysymiseen, taloudelliseen väkivaltaan liittyvään tietoon ja osaamiseen, auttamismenetelmiin sekä taloudellisestä väkivallasta keskustelemisen helppouteen. Tulosten mukaan tunnistamiseen oli yhteydessä työntekijän väkivaltatyökokemus, tieto ja osaaminen auttaa taloudellisen väkivallan kokijoita, käytännön menetelmien hallinta taloudellista väkivaltaa kokeneiden auttamiseksi sekä keskustelun koettu helppous taloudellista väkivaltaa kokeneen kanssa. Ryhmien välisiä eroja analysoitaessa havaittiin, että tunnistaminen on sitä parempaa, mitä enemmän ammattilaisella on tietoa ja osaamista sekä käytännön työkaluja taloudellisen väkivallan kokijan auttamiseksi. Tulokset viittaavat siihen, että tieto, osaaminen ja käytännön menetelmien hallinta edesauttavat taloudellisen väkivallan tunnistamista. Tätä tietoa on syytä hyödyntää ammattilaisille suunnattuja koulutuksia, tunnistamismenetelmiä ja niiden käyttöönottoa kehittäessä.
Keywords: taloudellinen väkivalta, lähisuhdeväkivalta, tunnistaminen