”Tifare la Roma è il nostro godere, arare i campi è il vostro dovere” – analisi sociolinguistica degli sfottò degli ultrà della Roma - Toivonen, Pekka (My University, 2017)
Tämän tutkielman tavoitteena on tutkia jalkapallojoukkue AS Roman ultrien paikallisotteluissa esittämiä banderolleja, jotka pilkkaavat paikallisvastustaja Laziota ja sen ultria. Keskeisiä tutkimuskysymyksiä ovat: minkälaisia typologioita tutkimusainestosta on havaittavissa, kuinka paljon banderolleissa esiintyy murrepiirteit ja minkälaisia nämä murrepiirteet ovat sekä minkälainen kuva voidaan muodostaa laziale-vihollisesta aineston pohjalta. Tutkimusaineistona on käytetty Asromaultras.org –nettisivulta poimittuja kuvia banderolleista. Kuvat on otettu Rooman paikallisotteluissa vuosien 1977 ja 2016 välillä. Aineisto sisältää yhteensä 97 kuvaa paikallisotteluissa esitetyistä banderolleista. Tutkimus on luonteeltaan kvalitatiivinen. Aineiston pohjalta on muodostettu typologioita, joiden mukaan banderollit voidaan luokitella niiden kielellisten viittausten perusteella. Käytetyt typologiat pohjautuvat Boccafurnin (2007) tutkimukseen. Banderollit voidaan jakaa 12 erilaiseen typologiaan. Yleisimmät typologiat ovat: viittaukset historiaan, viittaukset maantieteeseen, viittaukset pelaajiin ja valmentajiin sekä viittaukset seuroihin ja niiden presidentteihin. Noin kolmasosa banderolleista sisältää murrepiirteitä. Banderollien välityksellä muodostuu kuva laziale-vihollisesta, joka ei edusta Rooman kaupunkia ja joka on myös joissakin tapauksissa poliittinen vastustaja.