Vitsikästä, vakavaa ja väkivaltaista : Miten kuolemaa esitetään komediasarjassa Simpsonit? - Alatalo, Ronja (My University, 2024)
Kandidaatintutkielmani tarkastelee komediasarjassa Simpsonit (The Simpsons, USA 1989–) esiintyviä kuolemanesityksiä. Tutkielman tarkoituksena on selvittää, miten komediasarjassa representoidaan usein vakavana asiana pidettyä kuolemaa, joka ei tyypillisesti saa ihmistä nauramaan. Lähestyn aihetta genretutkimuksen näkökulmasta ja analysoin muun muassa sitä, toistavatko kuolemat komedia- aineistolle tyypillisiä konventioita, vai esiintyykö aineistossa poikkeavaisuuksia. Tutkimusmetodina käytän lähilukua, jonka avulla tulkitsen aineistoa syvällisesti ja pyrin antamaan merkityksiä havainnoilleni. Tutkielmani merkittävimpiä käsitteitä ovat komedia, genre ja representaatio. Tutkimustulosten perusteella Simpsonit ei esitä kuolemaa ainoastaan huumorin näkökulmasta, vaan aiheeseen tuodaan myös vakavuutta, joka ilmenee esimerkiksi henkilöhahmojen laajentuneissa tunteissa ja kohtauksen tyylillisissä valinnoissa. Sarjalle tyypillistä Halloween-erikoisjaksoa lukuun ottamatta kuolemaan liitetään kunnioitusta, eikä sitä esitetä hauskana asiana, vaikkakin jaksoissa esiintyy aiheeseen liittyviä vitsejä. Täten sarjassa esitetään kuolemaa vaihtelevasti. Vaikka tutkielman tarkoituksena on tarkastella Simpsoneiden kuolemanesityksiä, jää se rajallisuutensa vuoksi verrattain kapeaksi katsaukseksi jaksollisesti runsaasta televisiosarjasta. Jatkotutkimusta tehdessä olisi tarpeen laajentaa tutkimusaineistoa syvemmän kokonaiskuvan saavuttamiseksi.
Keywords: kuolema, genre, komedia, representaatio