Menetelmiä jatkuvien PH-jakaumien sovittamiseksi aineistoon - Nahkala, Kalle (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Tässä tutkielmassa perehdytään Markovin ketjun absorboitumiseen kuluvaa aikaa kuvaaviin todennäköisyysjakaumiin ja esitellään menetelmiä näiden PH-jakaumien sovittamiseksi aineistoon. Luvuissa yksi ja kaksi määritellään PH-jakautunut satunnaismuuttuja, esitetään PH-jakauman esitysmuoto ja käsitellään jakaumien keskeisiä matemaattisia ominaisuuksia. Luvussa kaksi myös esitellään PH-jakaumien erityistapauksia, joiden esitysmuodot täyttävät tiettyjä ominaisuuksia ja tehdään lyhyt kirjallisuuskatsaus PH-jakaumien sovelluskohteista. Tarkasteltavat matemaattiset ominaisuudet on valittu niin, että ne tukevat luvun kolme sovelluksia. Luvussa kolme esitellään menetelmiä PH-jakauman sovittamiseksi kohdeaineistoon. Menetelmien teorian lisäksi erityisesti Maksimointi-Estimointi –algoritmia sovelletaan kolmeen eri kohdeaineistoon. Luvussa kolme esitetään myös jakaumien sopivuuden arvioimiseen tutkielmassa käytettävät kriteerit.