Varhaiskasvatuksen merkitys maahanmuuttajataustaisten lasten integroitumiseen - Dirir, Sara (My University, 2025)
Kandidaatintutkielma tarkastelee varhaiskasvatuksen merkitystä maahanmuuttajataustaisten lasten integroitumiseen. Tutkielman avulla selvitetään, millainen rooli varhaiskasvatuksella on. Tutkielma toteutettiin kirjallisuuskatsauksena. Kirjallisuuskatsauksen avulla saadaan selville vastaus tutkimuskysymykseen, hyödyntämällä aikaisempia tutkimuksia. Se on menetelmä, joka tarjoaa kattavan tiedon tutkittavasta aiheesta. Aihe on varhaiskasvatuksen, mutta myös yhteiskunnan näkökulmasta tärkeä aihe. Moninaisuus lisääntyy koko ajan ja tämä näkyy myös varhaiskasvatuksessa. Tutkimukset osoittavat, että varhaiskasvatuksella on suuri merkitys maahanmuuttajien integraatioon. Varhaiskasvatus antaa mahdollisuuden sopeutua uuteen yhteiskuntaan: opitaan valtakieltä, kulttuuria sekä tavat, mutta annetaan mahdollisuus myös oman kulttuurin ylläpitämiseen ja arvostamiseen. Varhaiskasvatuksen avulla lapsen osallisuuden ja yhteenkuuluvuuden tunne vahvistuu. Lisäksi tutkimusten mukaan on todettu, että varhaiskasvatuksella on positiivista vaikutusta lapsen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Varhaiskasvatus järjestetään inkluusioperiaatteen mukaisesti, jolloin ympäristö on jokaiselle lapselle turvallinen. Toisaalta tämä ei aina toteudu ja tutkimuksesta havaitaan rakenteelliset epäkohdat, joita varhaiskasvatuksessa esiintyy maahanmuuttajataustaisia lapsia kohtaan.
Keywords: Maahanmuuttaja, varhaiskasvatus, integraatio, akkulturaatio, osallisuus