Tämähän lähtee ihan lapasesta, jos jokainen alkaa itse päättämään : Kokemuksia jaetusta johtajuudesta rakennusalan yrityksessä - Leino, Saara (My University, 2020)
Tämän tutkielman tavoitteena oli selvittää, miten jaettua johtajuutta voidaan hyödyntää teollisuudenalan organisaatiossa tuotantotyössä. Selvitin sitä, kuinka valmiita rakennusalan työntekijät ovat jaettuun johtajuuteen alalla, jonka johtaminen on perinteisesti nähty hyvin hierarkkisena. Lisäksi tarkastelin sitä, miten jaettu johtajuus auttaa yritystä saavuttamaan entistä tehokkaammin ja paremmin sille asetetut tavoitteet. Tutkimusstrategiana on laadullinen tutkimus. Teoreettinen viitekehys rakennettiin kansainvälisten tieteellisten artikkeleiden sekä kotimaisen johtamisen kirjallisuuden pohjalle. Viitekehys tarkastelee jaettua johtajuutta osana organisaation päivittäistä toimintaa sekä johtamisen vuorovaikutuksellisuutta. Tutkimus toteutettiin laadullisena haastattelututkimuksena yhteistyössä Etelä-Suomen alueella toimivan rakennusalan yrityksen kanssa. Haastatteluita tehtiin yhteensä kaksitoista, lisäksi käytössä oli yrityksessä aiemmin toteutetun työhyvinvointitutkimuksen tulokset. Esille nousseet teemat olivat johtajuus, tiimien sisäinen jaettu johtajuus sekä organisaation sisäiset roolisiirtymät. Tärkeimmäksi näkökulmaksi tutkielmassa nousi johtamisen vuorovaikutuksellisuus ja erilaisten vastuualueiden selkeyttäminen. Avoin ja luottamuksellinen vuorovaikutus työntekijöiden ja johdon välillä lisäsi työntekijöiden sitoutumista organisaatioon ja sitä kautta paransi yleisesti yrityksen työilmapiiriä. Työntekijöiden mukaan ottaminen päätöksentekoon sekä se, että organisaation johto luotti työntekijöihinsä lisäsi työntekijöiden kokemaa työn merkityksellisyyden tunnetta. Vuorovaikutuksen lisääntyessä organisaatiossa työn vastuualueiden rajat heikkenivät, mikä aiheutti epävarmuutta työntekijöissä eikä vastuunjakautuminen ollut työntekijöille selvää. Myös puutteellinen perehdytys organisaation sisäisissä roolisiirtymissä aiheutti epävarmuutta. Samassa asemassa olevien työntekijöiden työnkuva vaihteli suuresti riippuen siitä, millaisen perehdytyksen työntekijä oli saanut roolisiirtymässä. Jaettu johtajuus on mahdollista teollisuuden alan organisaatioissakin, mutta muutos pitää toteuttaa pitkällä aikavälillä, samalla varmistaen, että jokaisella työntekijällä on selkeä käsitys, mitä hänen vastuualueelleen kuuluu.
Keywords: jaettu johtajuus, teollisuus, roolisiirtymät