Tunnustukseton uskonnonopetus ja tunnustuksellinen rippikoulu? – Opetettavien sisältöjen vertailua - Kivineva, Anniina (My University, 2023)
Tässä pro gradu -tutkielmassa vertaillaan rippikoulun ja peruskoulun uskonnonopetuksen opetettavia sisältöjä opetussuunnitelmien ja nuorten näkemysten kautta. Tutkielman aineistoa ovat kummankin opetusta tarjoavan tahon uusimmat opetussuunnitelmat eli Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2014 ja Suuri Ihme – Rippikoulusuunnitelma 2017. Nuorten näkemyksiä tarkastellaan kyselyaineiston avulla, joka muodostettiin tutkielmaa varten ja johon vastasi 43 rippikoululaista. Opetussuunnitelmia ja kyselyaineistoa tarkastellaan laadullisen teoriaohjaavan sisällönanalyysin keinoin. Aineiston analysoinnissa hyödynnetään Anuleena Kimasen ja Markku Pyysiäisen määrittelemiä tunnustuksellisuuden ja tunnustuksettomuuden käsitteitä. Tunnustuksellisuudessa on kyse siitä, sitooko opetus oppijaa tiettyyn uskontoon. Opetuksen sisältöjen kannalta keskeiseksi kysymykseksi muodostuu, käsitelläänkö opetuksessa vain yhtä uskontoa vai useita eri katsomuksia. Rippikoulusuunnitelman ja uskonnon opetussuunnitelman opetettavat sisällöt jaetaan tutkielmassa neljään kategoriaan. Kategoriat edustavat eri teemoihin liittyviä sisältöjä, ja jokaisen kategorian sisältä löytyy niin yhtäläisyyksiä kuin erojakin rippikoulun ja uskonnonopetuksen välillä. Yhteisiä sisältöjä löytyy etenkin kristinuskoon liittyvistä aiheista, ja eroavaisuuksia siitä, missä suhteessa opetuksessa käsitellään muita uskontoja. Rippikoulun sisällöt ovat tunnustuksellisia, sillä ne käsittelevät pääasiassa kristinuskoa. Mukaan mahtuu kuitenkin myös tunnustuksettomia piirteitä saavia sisältöjä. Koska uskonnonopetuksen sisällöissä käsitellään kristinuskon lisäksi myös muita uskontoja ja katsomuksia, sisältöjen kokonaisuus on tunnustuksettomampi kuin rippikoulun. Kristinuskoon liittyvillä sisällöillä on kuitenkin muita uskontoja keskeisempi rooli sisällöissä, joten sisältöjen kokonaisuus ei ole täysin tunnustukseton. Nuorten käsitykset rippikoulun ja uskonnonopetuksen sisältöjen yhtäläisyyksistä ja eroista myötäilee osittain opetussuunnitelmista tehtyjä havaintoja. Yhteisinä sisältöinä pidetään esimerkiksi Jeesusta, Jumalaa ja sakramentteja. Nuoret näkevät rippikoulussa ja uskonnonopetuksessa etenkin sen eron, että rippikouluopetuksessa aiheita käsitellään tarkemmin.
Keywords: uskonnonopetus, rippikoulu, tunnustuksellisuus, uskontokasvatus, katsomusopetus, katsomusaineet