"Jos haluat turmella itsesi ja lapsesi, käytä rokotusta" : Vegetaariseen aatteeseen liittyvä rokotevastaisuus 1920-luvun Suomessa - Perkola, Laura (My University, 2020)
Tutkimus käsittelee vegetaariseen aatteeseen liittynyttä rokotevastaisuutta 1920-luvun Suomessa. Rokotevastainen liikehdintä oli seurausta vuonna 1883 säädetystä laista, joka määräsi rokotusvelvollisuudesta isorokkoa vastaan, mikä herätti vastustusta osassa kansaa. Näkyvimmän rokotevastaisen joukon muodostivat kasvisruokavaliota ja vaihtoehtoista terveyskäsitystä kannattaneet suomenkieliset vegetaarit, jotka perustivat kannattamansa aatteen pohjalta Suomen Vegetaarisen Yhdistyksen vuonna 1913. Suomen Vegetaarinen Yhdistys organisoi rokotevastaisen kampanjan (1927–1929), jonka tavoitteena oli kumota rokotepakkolaki kansalaisadressin voimin. Vegetaarit toimittivat helmikuussa vuonna 1929 valtioneuvostolle adressin, joka sisälsi yli 20 000 kansalaisen nimen pakkorokotusten poistamiseksi. Adressi ei kuitenkaan johtanut toimenpiteisiin ja pakolliset isorokkorokotukset jatkuivat vuoden 1951 loppuun asti. Tutkielmassa on selvitetty vegetaariseen terveyskäsitykseen pohjautuneen rokotevastaisuuden suhdetta luonnonparannusoppiin, allopaattiseen lääketieteeseen, modernisaatio- ja yhteiskuntakritiikkiin, kansanterveyden käsitteeseen sekä rokotushaittoihin. Tutkimuksen on tarkoitus valaista marginaaliin sijoittuvan vegetaarisen terveydenhoidon sekä rokotevastaisuuden monimuotoisuutta kulttuurihistoriallisessa ja yhteiskunnallisessa kontekstissa. Pääasiallisena alkuperäisaineistona tutkimuksessa toimii Suomen Vegetaarisen Yhdistyksen julkaisema Terveys — Luonnonparannustavan ystävien ja vegetaarien äänenkannattaja -aikakausilehti (1910–1932). Toissijaisina alkuperäislähteinä ovat lääkäriseura Duodecimin toimittama yleistajuinen Terveydenhoitolehti (1889–1975) sekä Kätilöyhdistyksen julkaisema Kätilölehti (1896–nykyhetki). Valitut aikalaislähteet valottavat tutkimuskysymyksen taustoja ja sijoittavat sen osaksi vaihtoehtoisen terveydenhoidon ja luonnonparannuksen kenttää. Aineistojen tutkimusmetodina on käytetty kvalitatiivista teemoittelua. Julkisessa keskustelussa vegetaarien väitteet rokotuksen aiheuttamista haitoista leimattiin osaksi ideologista, rokotevastaista propagandaa, joka perustui lähinnä joko kuviteltuihin tai mahdottomiin väitteisiin rokotuksen vaarallisuudesta. Tutkielmassa esitettyjen tulosten perusteella isorokkorokotuksiin näyttää kuitenkin liittyneen todellisia ja melko yleisiäkin terveydellisiä riskejä aina 1900-luvun alkupuolelle asti. Asiasanat: vegetarismi, luonnonparannus, vaihtoehtoinen terveyskäsitys, rokotevastaisuus, isorokko, kansalaisadressi, 1920-luku, kansanterveys, kätilö, rokotushaitta
Keywords: vegetarismi, luonnonparannus, vaihtoehtoinen terveyskäsitys, rokotevastai-suus, isorokko, kansalaisadressi, 1920-luku, kansanterveys, kätilö, rokotushaitta