Lesken asumissuojan edellytykset ja merkitys jäämistöoikeudessa - Pakkala, Sanni (My University, 2021)
Tämän pro gradu -tutkielman aiheena on lesken asumissuojan edellytykset sekä lesken asumissuojan merkitys jäämistöoikeudessa. Leskellä on perintökaaren 3 luvun 1a § 2 momentin nojalla rintaperillisen jakovaatimuksen tai testamentinsaajan oikeuden estämättä oikeus pitää puolisoiden yhteisenä kotina käytetty asunto tai muu jäämistöön sisältyvä lesken kodiksi sopiva asunto jakamattomana hallinnassaan, ellei lesken varallisuuteen sisälly tämän kodiksi sopivaa asuntoa. Tutkielmassa tarkastellaan, mitä laissa asetetut edellytykset suojan saamiselle käytännössä tarkoittavat. Mielenkiinnon kohteena on myös, onko asumissuojasta mahdollista luopua tai siitä muutoin mahdollista määrätä inter vivos tai mortis causa. Tutkielmassa selvitetään myös tarkemmin, mikä on asumissuojan systemaattinen asema jäämistöoikeudessa. Tutkielman metodi on lainoppi. Asumissuoja voi kohdistua joko puolisoiden yhteisenä kotina käytettyyn asuntoon tai muuhun jäämistöön kuuluvaan asuntoon. Puolisoiden yhteisen kodin käsitettä tarkastellaan tarkemmin muun muassa selvittämällä, voiko puolisoilla olla useampi yhteinen koti. Asumissuojan myöntämisen edellytyksenä on, että lesken varallisuuteen ei sisälly lesken kodiksi sopivaa asuntoa. Varallisuudella tarkoitetaan lesken omistuksessa olevaa asuntoa, jota leski myös pystyy hyödyntämään. Asunto on lesken kodiksi sopiva, mikäli se ominaisuuksiltaan vastaa puolisoiden yhteisenä kotina käytettyä asuntoa. Lesken varallisuudessa olevan asunnon omistushetkeä ja asunnon sopivuutta arvioidaan lähtökohtaisesti ratkaisuhetken aikaisten olosuhteiden valossa. Lesken asumissuoja syrjäyttää lain sanamuodon mukaisesti jopa rintaperillisen lakiosaoikeuden, joten suojan asema on verrattain vahva. Mikäli perittävän jäämistö koostuu yksinomaan puolisoiden yhteisestä kodista, voi leski suorittaa rintaperillisen lakiosan hallintaoikeuden rasittamana osuutena yhteisestä kodista. Lesken asumissuojaa ei ole mahdollista oikeustoimin heikentää lakia heikommaksi, mutta asumissuojasäännöstä on mahdollista hyödyntää jäämistösuunnittelussa lesken asemaa parantaen. Asumissuojasäännöksen heikkoutena voidaan sen nykyisessä muodossa pitää sitä, että lesken vilpillisen käyttäytymisen vaikutusta ei ole millään tavalla säännelty.
Keywords: lesken asumissuoja, vähimmäissuoja, puolisoiden yhteinen koti, kodiksi sopiva asunto, jäämistösuunnittelu, rintaperillinen