Lukiolaisten kokemuksia yläkoulun antamista valmiuksista biologian opiskeluun - Matila, Ella (My University, 2024)
Tässä kandidaatintutkielmassa tutkittiin lukiolaisten kokemuksia yläkoulun antamista valmiuksista biologian opiskeluun. Valmiuksilla tarkoitettiin tässä tutkielmassa koettua tietotasoa ja kiinnostusta. Näitä selvitettiin biologian eri osa-alueissa, jotka tässä tutkimuksessa määriteltiin uusimpien eli vuoden 2014 perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden pohjalta. Tutkimuksessa käytetyt biologian osa-alueet olivat luontotuntemus, ekosysteemien toiminta, ihmisen elintoiminnot, perinnöllisyys, evoluutio ja kestävä tulevaisuus. Lisäksi tutkimuksessa selvitettiin koetun tietotason ja kiinnostuksen yhteyttä biologian osa-alueissa sekä sitä, oliko opiskelijan sukupuolella tai yhdeksännen luokan päättötodistuksen biologian arvosanalla yhteyttä opiskelijan koettuun tietotasoon ja kiinnostukseen biologiassa. Tutkimusaineisto kerättiin Webropol-verkkokyselynä kahden Varsinais- Suomen kunnan lukioista. Kyselyyn vastasi 46 lukion ensimmäisen vuosikurssin opiskelijaa, joista 26 oli naisia ja 20 miehiä. Aineistoa analysoitiin määrällisin tutkimusmenetelmin IBM SPSS Statistics - tilasto-ohjelmalla. Tämän tutkimuksen mukaan opiskelijoiden koettu tietotaso ja kiinnostus olivat korkeimmat biologian osa-alueessa ihmisen elintoiminnot. Heikoin koettu tietotaso ja kiinnostus taas olivat biologian osa- alueessa ekosysteemien toiminta. Lisäksi tulokset osoittivat, että koettu tietotaso ja kiinnostus olivat yhteydessä toisiinsa kaikissa muissa biologian osa-alueissa, paitsi osa-alueessa kestävä tulevaisuus. Tulosten mukaan sukupuolten välillä ei ollut eroa siinä, millaisena he kokivat tietotasonsa biologian osa-alueissa. Kiinnostuksen suhteen sukupuolet taas erosivat niin, että tytöt olivat tilastollisesti merkitsevästi kiinnostuneempia biologiasta kuin pojat. Yhdeksännen luokan päättötodistuksen biologian arvosana ei ollut yhteydessä siihen, millaisena opiskelijat kokivat tietotasonsa biologian osa- alueissa. Arvosanan 10 saaneet opiskelijat olivat kuitenkin tilastollisesti merkitsevästi kiinnostuneempia biologiasta kuin muita arvosanoja saaneet opiskelijat. Tämän tutkimuksen tulokset ovat linjassa aiempien tutkimustulosten kanssa parhaiten ja heikoiten osatuista biologian osa-alueista sekä siitä, että tietotaso ja kiinnostus ovat yhteydessä toisiinsa. Myös tyttöjen suurempi kiinnostus biologian oppiainetta kohtaan ja arvosanojen yhteys kiinnostukseen biologiassa on todettu aiemmissakin tutkimuksissa.
Keywords: oppiminen, opetus, yläkoulu, valmiudet, biologia, oppiaine, kiinnostus, koettu osaaminen, perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet