Arkista magiaa : arkiesineet osana Kansallismuseon taikakalukortistoa - Jäätteenmäki, Sofia (My University, 2025)
Arkeologisen löytöaineiston kansanuskoon ja taikuuteen liittyvien esineiden tutkimus on pitkään keskittynyt esihistoriallisiin esineisiin ja sellaisiin tunnistamattomiin esineisiin, joiden käyttötarkoitusta ei tiedetä. Tällöin taikaesineiden tutkimuksesta jää pois esimerkiksi tavalliset arkiesineet, joita on voitu käyttää niin arjessa kuin taikuudessa. Kansallismuseon taikakalukortisto ja suomalainen folklore mahdollistavat uudelta ajalta menneisyyteen ajoittuvan taikaesineiden tarkastelun. Kirjalliset lähteet, löytökonteksti ja esineiden erityispiirteet voivat paljastaa esineiden taikuuteen liittyvän käyttötarkoituksen myös niille esineille, jotka normaalisti luetteloitaisiin suoraan arkiesineiksi. Kirjallisessa folkloreaineistossa sekä taikakalukortiston luetteloteksteissä mainitaan yksityiskohtaisia kuvailuja esineistä sekä loitsuista, joihin niitä on käytetty. Taikakalukortiston esimerkkiaineiston, suomalainen folklore sekä arkeologisen löytöaineiston vertailu ja taikaesineiden erityispiirteiden tiedostaminen, voivat oikein tulkittuna tarjota tulevaisuudessa enenevissä määrin materiaalista aineistoa suomalaiseen kansanperinteen tutkimukseen.
Keywords: arkeologia, kansanusko, taikaesineet, arkiesineet, historiallinen aika, esinetutkimus, folklore